Інформатор Кривий Ріг

ЖИТТЯ

День рятівників, Всенародний день батьків, День працівників лісу: що відзначають 17 вересня в Україні та світі

17 вересня 2023 року неділя. В Україні відзначають два професійних свята. Є ще одно дуже миле та щемливе свято всенародне. Є й свято церковне, з яким пов’язані низка народних прикмет та заборон.

Про них розповість Інформатор.

17 вересня своє професійне свято відзначають українські рятівники. Це люди, які кожним своїм вчинком і кожним новим днем доводить усім, що герої існують і вони абсолютно реальні. У час повномасштабного вторгнення саме вони першими з’являються на місці влучення російських ракет та безпілотників, гасять пожежі, розбирають завали, витягаючи з під них постраждалих людей. Вони завжди ризикують своїм життям, рятуючи інших. Кожною хвилиною своєї праці працівники служби надзвичайних ситуацій доводять, що справжні герої в Україні існують.

Ще 17 вересня відзначається День робітників лісу. Ліс – ось справжній, живий скарб нашої землі. Зайве нагадувати значення, яке відіграє лісове господарство для економіки держави, як і чинник величезного позитивного природного і екологічного впливу на навколишнє середовище. Люди, які професійно стоять на сторожі гармонії і порядку в лісовому господарстві, давно і справедливо заслуговують глибокої поваги і високого авторитету. Однак, не варто забувати, що турбота та збереження цього природного національного скарбу наш спільний обов’язок, а не тільки професійний обов’язок лісництва.

Щороку третьої неділі вересня в Україні відзначається Всенародний день батька. Цьогоріч це свято припадає на 17 вересня. День батька — сімейне свято затишку та тепла. Чи можливо дати чіткі визначення і характеристики ролі батька для сім’ї, рідних і близьких, для держави і суспільства в цілому? Складно сказати. Швидше за все у кожному конкретному випадку вони будуть зовсім різні, проте всі ці можливі формулювання буде об’єднувати одна абсолютно чітка риса – любов і відповідальність. В цей день заведено вітати татусів віршами чи приємними словами у прозі. Також можна робити подарунки.

17 вересня за новим церковним календарем вшановують пам’ять святих Віри, Надії, Любові та їхньої матері Софії. У народі цей день називається Вселенські бабині іменини. 

Що не можна робити

  • не слід ні з ким сваритися;
  • не можна веселитися і влаштовувати пишні гуляння та застілля;
  • заборонено жінкам займатися будь-якою роботою, зокрема й домашніми справами.

Цей день підходить для сватання, але влаштовувати весілля не радять – погана прикмета.

Що можна робити

Цього дня жінкам можна піти до храму або помолитися вдома – у святих великомучениць Віри, Надії, Любові та Софії просять про сімейний добробут, жіноче здоров’я і здоров’я дітей, щоб Бог дарував дитину.

Цікаво, що за старих часів у народі була традиція поплакати вранці – вважалося, що того, за ким плачуть, обійдуть стороною всі негаразди. Також цього дня заведено пекти коровай, причому в ніч на свято. Хліб прикрашали свічкою, принесеною з церкви, і пригощали короваєм усе сімейство – щоб у домі завжди був спокій і благодать.

Народні прикмети

  • якщо цього дня ранок похмурий – усі наступні дні будуть теплими;
  • журавлі відлітають у теплі краї – чекай морозу на Покрову;
  • погожий день – до холодної зими, а якщо йде дощ – буде багато снігу.

Іменини відзначають: Софія, Віра, Надія, Любов

Раніше Інформатор писав про те, що відзначають 16 вересня та про гороскоп на 17 вересня.

Підписуйтесь на Telegram канал Інформатор Кривий Ріг , а також у Viber і дізнавайтеся першими про головні новини міста.

Альона Свірідова

 

Нагору