Інформатор Кривий Ріг

ЖИТТЯ

День рекламіста, Міжнародний день шкільних бібліотек: що відзначають 23 жовтня в Україні та світі

23 жовтня 2023 року понеділок. Важливих державних свят в Україні немає. Є два свята професійні та свято церковне. З останнім пов’язані низка народних прикмет та заборон.

Про них розповість Інформатор.

23 жовтня своє професійне свято відзначають робітники реклами. Реклама оточує нас всюди. Ми вже не уявляємо телебачення, радіо, соціальні мережі, газети, журнали без реклами. Іноді вона набридає та дратує, а іноді допомагає в пошуках потрібного товару.

Реклама – це не просто банери і слогани. Це мистецтво комунікації, що вимагає від рекламістів неймовірного творчого підходу і винахідливості. Вони знають, як привернути увагу й утримати інтерес аудиторії, найефективніше розкриваючи суть свого продукту чи ідеї. Креативність рекламістів перетворює буденність на події, що запам’ятовуються, і вражаючі презентації, які запам’ятаються надовго.

Також 23 жовтня відзначається Міжнародний день шкільних бібліотек. Ми вже звикли до того, що про новини дізнаємося з Інтернету, спілкуємося зазвичай у месенджерах, читаємо електронні видання і майже забули, яка вона — тиша в бібліотечному залі, де так по-особливому пахне друкованими книгами. Якщо на запитання: «Коли ви востаннє були в бібліотеці?» дасте відповідь: «Зовсім недавно», то, імовірно, ви або студент, або маєте на увазі шкільну бібліотеку, яка на сьогодні є найбільш доступним культурно-освітнім середовищем для більш ніж 4 мільйонів учнів майже 15 тисяч шкіл в Україні.

23 жовтня в церковному календарі – день пам’яті апостола Якова. Він був сином святого Йосипа, чоловіка Діви Марії. Його вважали покровителем тих чоловіків, які виконують важку фізичну працю.

Цього дня проводили так звані “бджолині хороводи” — намагалися з’їсти якомога більше меду, тому що існувало повір’я, що кількість меду, якого з’їли, впливає на те, скільки його буде наступного року. На столі традиційно з’являлися різноманітні страви з медом. Чоловіки обов’язково бралися за важку роботу, яку потрібно зробити по дому, тому що цього дня точно все вийде. 

Що не можна робити 

  • День вважався дуже нещасливим, тому намагалися не займатися чужими справами.
  • Не варто тримати зла на інших, краще покаятися.
  • Заборонено з’ясовувати стосунки чи сваритися.

Народні прикмети

  • дивилися, який сьогодні день: пішов град — через два тижні буде справжня зима;
  • випало багато снігу і він не розтанув — чекайте на теплу зиму;
  • йде дощ — наступний рік буде урожайним.

Іменини святкують:  Петро, Яків, Микола, Іван, Максим, Володимир, Олександр, Ігнатій, Омелян, Опанас.

Раніше Інформатор писав про те, що відзначають 22 жовтня. Крім того, повідомлялося про погоду на 23 жовтня.

Читайте нас у FacebookTelegram та Viber 

Стали свідком надзвичайних ситуацій у Кривому Розі пишіть нам у Facebook

Альона Свірідова

Нагору