Інформатор Кривий Ріг

ЖИТТЯ

День автомобіліста, День працівника позавідомчої охорони, День відлюдника: що відзначають 29 жовтня в Україні та світі

29 жовтня 2023 року неділя. Важливих державних свят в Україні немає. Є два свята професійних, свято цікаве та свято церковне. З останнім пов’язані низка народних прикмет та заборон.

Про них розповість Інформатор.

В останню неділю жовтня своє професійне свято відзначають автомобілісти. Зазвичай в цей день вітають не тільки тих, чиєю професією є кермувати різним видом транспорту, а й автовласників, які є звичайними водіями.

Також привітання 29 жовтня будуть адресовані й працівникам дорожньої служби.

Професія водія є важкою і виснажливою. Адже це не просто сидіти за кермом і вести автомобіль. Зараз мова не про водіїв-любителів, а про тих, які доставляють вантажі на величезні відстані або ж перевозять пасажирів. Бути уважним, завжди сконцентрованим та мати витримку — ось базові вимоги для справжніх професіоналів

Цікаві факти. За даними на початок 2009 року, в Україні було зареєстровано лише легкових автомобілів близько 8 млн. шт.

У Держслужбі автодоріг України (Укравтодору) перебуває мережа автодоріг загального користування довжиною 169,1 тис.км. З них 20,1 тис.км – дороги державного значення. На дорогах розміщено понад 16 тис. мостів загальною довжиною 364 км.

Територією України пролягає сім та автомобільних транспортних коридорів (три міжнародні та чотири національні). Довжина доріг за напрямами коридорів становить 5240 км.

Також 29 жовтня своє професійне свято відзначають працівники позавідомчої охорони МВС. Позавідомча охорона з’явилася після прийняття у 1952 році указу, який регулював запровадження в усіх сферах господарювання працівників охорони та заходи з покращення власне організації охоронних процесів. Крім іншого, було зазначено, що у кожній республіці, обласному центрі та великому місті при органах внутрішніх справ повинна з’явитися зовнішня служба охорони, яка не відноситься до якогось відомства та займається захистом об’єктів господарювання незалежно від їх підпорядкування. 

У цей день заведено вітати працівників цієї сфери. Їхня напружена праця забезпечує сотням державних об’єктів захист від посягань злочинців, також вони охороняють режимні та стратегічні об’єкти, навчальні заклади, офісні споруди та інші.

29 жовтня відзначається День боротьби з інсультом. Інсульт – гостре порушення мозкового кровообігу, через раптове припинення кровопостачання мозку. Наслідком захворювання може бути інвалідність, яка змінює якість життя та праці людини. Це дуже актуальна проблема у нашій країні і вона займає одне з найважливіших місць у медицині.

29 жовтня – свято тих, хто воліє проводити своє життя на самоті, уникаючи спілкування з іншими людьми, тобто відлюдників. Їм цікаво із самими собою, або з улюбленим хобі. Вони не відчувають нудьги, а у “цивілізацію” виходять лише у разі крайньої потреби, розцінюючи цей вихід лише як неприємний обов’язок.  29 жовтня, ви можете уникнути всього цього і зняти стрес, провівши деякий час на самоті, щоб перезарядитися.

29 жовтня в церковному календарі – день пам’яті Анастасії Римлянки.

Що не можна робити

  • Не можна лихословити, кричати і ображати інших.
  • Не варто до світанку задивлятися у дзеркало.
  • Заборонено займатися важкою фізичною працею.

Народні прикмети

  • На березі все ще є листя – чекайте на кілька теплих днів;
  • Голуби голосно воркують до хорошої погоди;
  • Хмари пливуть низько – скоро прийде похолодання.

Іменини святкують:  Мартин, Євген, Віктор, Іван, Анастасія, Мартина, Марія, Анна.

Раніше Інформатор писав про те, що відзначають 28 жовтня. Також ми розповідали про гороскоп на 29 жовтня.

Читайте нас у FacebookTelegram та Viber 

Стали свідком надзвичайних ситуацій у Кривому Розі, пишіть нам у Facebook

Альона Свірідова

Нагору