Інформатор Кривий Ріг

ЖИТТЯ

28 жовтня – День бабусь та дідусів: яке народне свято, прикмети погоди та що не можна робити

28 жовтня відзначають День бабусь та дідусів, День визволення України від фашистських загарбників, Всесвітній день дзюдо. Православна церква України вшановує пам’ять великомучениці Параскеви П’ятниці і преподобного Нестора з Києво-Печерських Дальніх печер, а також священномучеників Терентія і Неоніли та їхніх дітей. У народі відоме свято під назвами Параскева П’ятниця, Єфимій Осінній, Єфимій Пчельник, Єфимій благочестивий.

Традиції та звичаї цього дня, – розповість Інформатор.

День бабусь та дідусів

В 2009 році Голландське квіткове бюро запропонувало визначити хоча б один день у році, щоб онуки дарували живі квіти своїм бабусям та дідусям. Вони відзначили, що це символізувало б нерозривний зв’язок між поколіннями – як між корінням та паростком. Виникло питання – яку дату призначити? На допомогу прийшли історики, які спеціалізувалися на вивченні язичництва та культури слов’ян. Без жодних сумнівів вони порадили використовувати кінець жовтня. Таким чином, стародавні традиції предків знайшли відголос у сучасності.

В Україні дата свята фіксована та відзначається кожного року 28 жовтня.

День визволення України від фашистських загарбників

28 жовтня кожного року Україна святкує День визволення від фашистських загарбників. Річниця була офіційно затверджена Указом Президента Ющенка у 2009 році.

Пам’ятний день присвячений історичним подіям, які відбувалися під час Другої Світової війни. На українській території пройшли вирішальні битви, що відіграли важливу роль у ході військових дій. 28 жовтня 1944 р. після п’ятнадцяти наступальних операцій стратегічного та фронтового масштабу (січень 1943 – жовтень 1944 років) землі нашої країни були повністю звільнені від фашистських загарбників.

Всесвітній день дзюдо

28 жовтня – Всесвітній день дзюдо (World Judo Day). Мільйони дзюдоїстів на всій планеті збираються разом на реальних зустрічах та в інтернеті, щоб відзначити World judo day – визначну подію в сфері бойових мистецтв. На кожне свято обирають цікаву тему.

Історія цього напрямку бойових мистецтв почалася у 1882 році, коли 21-річний японець Дзігоро Кано заснував школу «Кодокан» в буддійському храмі Ейсьодзт в Токіо. Кано почав вивчати джиу-джитсу (від назви цього бойового мистецтва походить слово «дзюдо») в Токійському Імператорському університеті та зумів за короткий термін досягти неабияких вершин. Дзюдо – це мистецтво м’якості, філософія життя, боротьба без зброї, коли вміння полягає не стільки у силі, скільки у спритності, хитрості та винахідливості.

Параскева П’ятниця

Наші предки в народне свято 28 жовтня відзначали жіноче свято. У Київській Русі в цю дату шанували святу Парасквеву П’ятницю, захисницю жінок і покровительку домашньої роботи. Народ вірив, що свята мучениця допомагає працьовитим і хазяйновитим людям, а ледарів і заздрісників карає.

У свято 28 жовтня молилися святій Параскеві про сімейне щастя, зцілення від хвороб, позбавлення від душевних травм, здоров’я домашньої худоби і про легкі пологи.

Також цю святу вважали покровителькою вишивальниць і ткалей. Жінки в це народне свято збиралися великою компанією і всі разом займалися рукоділлям. За роботою обговорювали останні новини і говорили про женихів. У давні часи вважалося, що кожна Українка повинна вміти вишивати, інакше її не візьмуть заміж. Також в цей день пряли і тріпали льон.

Молодята в цей день запрошували в гості батьків, показували свій побут і пригощали пиріжками. Зять готував страви для тестів, а невістка годувала свекра і свекруху.

Пасічники на початку жовтня готували вулики до зими і переносили їх в тепле місце. Часто до цієї дати замінювали стару бджолину матку на молодшу.

Що не можна робити 

Невдалий день для ремонту і будівництва. Такі справи можуть закінчитися невдачею, а важка фізична праця в цей день підірве здоров’я.

Жінкам в цей день не можна прясти, але можна шити і вишивати.

За давніми прикметами хто в цей день сміється, той пізніше буде багато плакати, тому 28 жовтня належить вести себе стримано.

Не можна купатися, мити голову, підлоги і посуд в цей день.

Чистити димохід 28 жовтня – на жаль.

Прикмети погоди 

Існують такі прикмети про погоду в цей день:

  • Якщо в цей день випав перший сніг, то через 40 днів настане справжня погодна зима, а в наступному році буде багатий урожай хліба.
  • Вночі не видно жодної хмари – з швидким заморозкам.
  • Якщо худоба поводиться неспокійно, то скоро погода погіршиться.
  • Кури почали линяти – до потепління.
  • Якщо з’явилися мухи і комарі, то попереду ще будуть теплі дні.
  • На калині багато ягід вродило – до морозної та сніжної зими.
  • Якщо до цього дня не опало листя з вишні, то тепло ще протримається деякий час.

Іменини: Афанасій, Денис, Дмитро, Юхим, Іван, Лук’ян, Семен, Ян.

Раніше ми розповідали, про гороскоп на 28 жовтня. Писали, як без стресу адаптуватися до переходу на «зимовий» час та які фільми показують у кінотеатрах Кривого Рогу.

Читайте нас у FacebookTelegram та Viber 

Стали свідком надзвичайних ситуацій у Кривому Розі, пишіть нам у Facebook

Євгенія Глубінок

 

Нагору