Інформатор Кривий Ріг

ТРЕШ

Річка Саксагань знаходиться у «критичному» стані

З 5 травня 2023 року поновився моніторинг якості води у річках Саксагань та Інгулець. Минуло 5 місяців і вже можна зробити певні висновки. Як виявилося,  вони невтішні.

Як повідомляє Інформатор з посиланням на Громадську спілку “Екологічна рада Криворіжжя”, якщо за показниками хімічного забруднення показники в порівнянні з довоєнним періодом практично не змінилися, то за санітарно-біологічними показниками ситуація значно погіршилася.

Проведені аналізи показали, що фоновий рівень хімічних речовин. перевищують встановлені нормативи у 2,5 – 3 рази. Це пояснюється діяльністю промислових підприємств, які збільшують рівень забруднення до 3-4 разів вище норми.
На рівень санітарно-біологічного забруднення впливають 2 основних фактори:

  • каналізаційні витоки з пошкоджених каналізаційних мереж, які досить часто спостерігаються останнім часом;
  • скид нечистот з приватного сектору через мережі зливових колекторів.

Два останніх фактори – давня біда Кривого Рога. Боротися з цим за допомогою штрафів не реально, адже суми штрафів смішні. Так для приватних осіб вони складають лише 51 до 119 грн. Крім того, ще й дуже складно довести факт забруднення конкретною фізичною особою.

“То ж залишається лише викопувати скидні труби та сподіватися на свідомість наших громадян” – зазначається у повідомленні.

Раніше Інформатор писав про те, що у питній воді Кривого Рогу виявили відхилення від норми. Крім того, повідомлялося про те, що активіст перевірив якість води у Криворізькому районі.

Читайте нас у FacebookTelegram та Viber 

Стали свідком надзвичайних ситуацій у Кривому Розі, пишіть нам у Facebook

Альона Свірідова

Нагору