Інформатор Кривий Ріг

ЖИТТЯ

Гірша за технічну: активіст перевірив якість води з крану у Криворізькому районі

Останнім часом мешканці Кривого Рогу та району скаржаться на якість питної води. Громадський активіст Андрій Курхуз виміряв кількість розчинених твердих речовин у воді з-під крану в Радушному. На жаль, показники невтішні.

Розповідає Інформатор з посиланням на координатора ГО РадПортал Andriy Kurhuz

Андрій додав, що показник вище 500tds (загальна кількість розчинених твердих речовин) – це технічна вода. А у воді з крану показник перевищив 1330tds

У порівнянні з привозною бутильованою водою в якій показник – 54tds, в очищеній воді з магазину – 146tds, у водопроводній воді набраній із старих запасів (до подій з підривом ГЕС) – 241tds

З нормами води ви можете ознайомитись у таблиці, яку я скину в коментарі.

Чи можна сьогодні вплинути на якість води? Андрій вважає, що ні.

“Ситуація з водопостачанням критична. Якість води у південному водосховищі погіршилася, за рахунок змішування з КРЕСівською (Саксаганською). Інгулецька вода ситуацію не покращить. Доки не піде дніпровська вода, міськводоканал не зможе якісно очищувати цю воду оскільки не розрахований на такі потужності. І наскільки я розумію ближчим часом виправити це дуже важко і точно не на рівні нашої громади”, – припускає Андрій.

Мешканці пропонують платити за питну воду, як за технічну. Але активіст вважає, що це призведе до ще більшого погіршення води.

“…технічно водоканал фільтрує воду, і очевидно що без цього вода була б ще гірша. Якщо почати платити за воду як технічну, то від цього якість води постраждає ще більше і скоріше грозитиме скороченням для робітників водної сфери”, – пише активіст.

Андрій пропонує організувати підвіз технічної (там де взагалі немає) і бутильованої питної (по всій громаді) води. У центрі населених пунктів організувати свердловини з фільтрами глибокого очищення води.

Раніше Інформатор писав, що у Кривому Розі зареєстрували петицію з приводу зміни тарифів на воду. Також ми писали, що у Кривому Розі будуть перебої з водою.

Читайте нас у FacebookTelegram та Viber 

Стали свідком надзвичайних ситуацій у Кривому Розі, пишіть нам у Facebook

Олена Шевченко

Нагору