Інформатор Кривий Ріг

ЖИТТЯ

Каховське водосховище стає не пустелею, а лісом

6 червня російські загарбники підірвали Каховську ГЕС. Сталася масштабна екологічна катастрофа. Багато хто вважав, що територія Каховського водосховища перетвориться на велику пустелю. Але вони помилилися. 

Як повідомляє Інформатор з посиланням на голову української природоохоронної групи Олексія Василюка, вже зараз видно, що дно Каховського водосховища активно заростає рослинністю. І це при тому, що з моменту підриву ГЕС не минуло ще й пів року! Схоже, що відновлюється Великий Луг, найбільший природний ліс Степової зони України.

За словами Василюка “Луг” – це заплавний ліс біля річки, в той час, коли “лука” – це волога трав’яна екосистема біля річки або у перезволожених регіонах.

На супутникових знімках і у перших аналітичних розвідках вчених видно, що молодий ліс головним чином з тополь і верб. Саме ці види дерев століттями росли вздовж Дніпра і пристосовані для життя в тутешніх умовах.

Річ у тому, що саме на початку червня, коли стався підрив Каховської ГЕС, верби та тополі масово розсівають своє насіння. Мільярди насінин летять з потоками вітру в усі боки і ось, потрапивши на поверхню водосховища, яке саме стрімко втрачало воду, рівномірно розподілились хвилями по зволоженому субстрату. Вистачило трьох місяців, щоб в деяких місцях молоді дерева вже досягли висоти людського зросту. Годі уявити, який ліс буятиме тут за рік!

Тож зрозуміло, що дно колишнього водосховища більше не загрожує стати пустелею, а неймовірно швидкими темпами перетворюється на величезний молодий ліс. Площа території, що зараз заростає лісом, фактично дорівнює всій площі лісів Херсонської і Запорізької областей.

Раніше Інформатор писав про те, які може мати наслідки підрив росіянами Каховської ГЕС. Також повідомлялось про те, що підрив Каховської ГЕС у майбутньому може мати позитивні наслідки для екології

Читайте нас у FacebookTelegram та Viber 

Стали свідком надзвичайних ситуацій у Кривому Розі пишіть нам у Facebook

Альона Свірідова

Нагору