Кривий Ріг До сайту

День сільської жінки, День працівників харчової промисловості, день білої тростини: що відзначають 15 жовтня в Україні та світі

15 жовтня 2023 року неділя. В Україні відзначають одне професійне свято. Є ще свято всесвітнє та важлива дата. Крім того, є свято церковне. З останнім пов’язані низка народних прикмет та заборон.

Реклама

Про них розповість Інформатор.  

Кожної третьої неділі жовтня своє професійне свято відзначають працівники харчової промисловості України. Підприємства харчової та переробної промисловості відіграють велику і провідну роль у питаннях забезпечення населення продовольчими товарами в усьому світі, оскільки турбота про хліб насущний завжди була однією з головних турбот людства.  

Реклама

 Харчова промисловість України – це запорука нашої продовольчої безпеки. Вона включає аж понад 40 різноманітних галузей, а це майже 20% усього виробництва України. Українські продукти цінуються в усьому світі, значна їх частина експортується. Україна годує 150 млн осіб при власному населенні трохи більш як 40 млн.

Попри традиційність харчової промисловості в Україні, галузь постійно розвивається. Підприємства постійно підвищують стандарти та впроваджують інноваційні технології, залучаючи інвестиції і розширюючи асортимент. Також щороку помітний внесок у розвиток харчової галузі вносять і невеликі підприємства, сімейні виробництва, міні-цехи, пекарні, ферми. Виробники крафтових продуктів урізноманітнюють раціон вітчизняних споживачів, пропонують високоякісні вироби з унікальними смаками та ароматами.

Також 15 жовтня у світі відзначають День сільських жінок. Сільські жінки, головним джерелом існування яких є природні ресурси і сільське господарство, складають більше чверті всього населення планети. У країнах, що розвиваються, сільські жінки складають приблизно 43 відсотки сільськогосподарської робочої сили, і на них покладена основна відповідальність за забезпечення продовольчої безпеки, оскільки вони виробляють, переробляють і готують велику частину продовольства.

Реклама

З 22,8 млн. жінок, які проживають в Україні, 7 млн. (30,5%) жінок мешкають у сільській місцевості.

Щороку 15 жовтня у світі відзначається Міжнародний день «Білої тростини» – символу незрячої людини. Союзи сліпих намагаються в цей день спільно зі зрячими проводити відповідні акції, спрямовані на посилення інтеграції незрячих в суспільство. Вони прагнуть у першу чергу зацікавити громадськість та засоби масової інформації звернути увагу влади на проблеми людей з обмеженим або втраченим зором.

У народі 15 жовтня Юхим Осінній. Жінки в цей період займалися домашніми справами: м’яли і тіпали льон, пряли. Вважалося, що з Юхимова дня нечиста сила перебиралася в оселі й намагалася зашкодити жіночій роботі: плутала пряжу, рвала тканину, била посуд. Щоб цього не відбувалося, слід було огорнути нечисть хрестом і попросити святого про допомогу.

Реклама

Що не можна робити 

Народні прикмети

Іменини святкують: Андрій, Ганна, Борис, Василь, Георгій, Давид, Іван, Костянтин, Михайло, Олександра, Петро, Степан, Федір.

Реклама

Раніше Інформатор писав про те, що відзначають 2 вересня та 14 жовтня.

Підписуйтесь на Telegram канал Інформатор Кривий Ріг , а також у Viber, і дізнавайтеся першими про головні новини міста.

Альона Свірідова