Інформатор Кривий Ріг

ЖИТТЯ

З 1 жовтня зміняться виплати українцям, які прихистили ВПО

З 1 жовтня українці, які прихистили у себе внутрішньо переміщених осіб, отримуватимуть близько 900 грн на місяць за кожного переселенця, повідомила міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Ірина Верещук в ефірі Єдиних новин. 

Про це повідомляє Інформатор Кривий Ріг за посиланням на Інформатор Україна.

“Дійсно, з 1 жовтня тим людям, які будуть надавати прихисток нашим внутрішньо переміщеним особам, за кожну людину буде виплачуватися 900 грн. Зараз це 450 грн. На опалювальний сезон за кожну людину буде додатково ще 900 грн. Варто зауважити, що у 2022 році понад 2,3 млн ВПО отримали від держави допомогу на проживання. У 2023 році на допомогу на проживання внутрішньо переміщеним особам вже спрямовано 49 млрд 569 млн грн бюджетних коштів”, – сказала Ірина Верещук.

Для отримання додаткової інформації з питань виплат можна звертатися:

  • до Міністерства реінтеграції на цілодобову гарячу лінію за номером 15-48
  • на гарячу лінію вповноваженого з питань ВПО за номером 066 813 62 39.

Що потрібно зробити, щоб взяти участь у програмі “Прихисток”

Взяти участь у програми можуть громадяни віком від 18 років, які є власниками жилих приміщень і готові безкоштовно розмістити в них ВПО. Вони не мають бути родичами тих, кому збираються надати прихисток. Для участі в програмі потрібно:

  • Зареєструвати своє житло на сайті програми “Прихисток”;
  • Не пізніше наступного дня подати заяву до органів місцевого самоврядування (виконавчого комітету сільської, селищної, міської ради за місцем розташування жилого приміщення), вказавши ім’я та по-батькові кожної з розміщених осіб та додаючи копії документів, що посвідчують їх особи.

Виплата здійснюється у безготівковій формі за вказаними у заяві банківськими реквізитами до 20-го числа наступного місяця. В органи місцевого самоврядування потрібно надати такі документи:

  • Копію документа, що посвідчує особу гостя-ВПО;
  • Документи, які підтверджують право власності на житлове приміщення;
  • Документ, який посвідчує особу власника житла;
  • Реквізити банківського рахунку, на які буде перераховуватись компенсація.

Щомісяця до 5-го числа власник має звертатися до органів місцевого самоврядування для отримання компенсації за попередній місяць. Для цього треба щоразу подавати заяву, у якій вказувати кількість людей, адресу, реквізити тощо. У випадку, якщо переселенці виїжджають з помешкання, або їх кількість змінюється, власник також має подати відповідну заяву.

У період з 1 жовтня по 31 березня сума компенсації визначається на рівні 30 гривень за кожен людино-день. В інший період сума компенсації за кожен людино-день становить 14,77 гривень.
Варто зауважити, що гроші нараховують лише за відсутності у власника боргів з комунальних послуг. Також для отримання виплат переселенці, які проживають в помешканні, мають обов’язково отримати довідки ВПО.

Раніше ми розповідали, що з 1 серпня в Україні припинили виплати деяким ВПО. Писали, як ВПО у Кривому Розі знайти роботу і ваучер на навчання та що в Україні понад 100 тисяч ВПО втратили державну допомогу.

Підписуйтесь на Telegram канал Інформатор Кривий Ріг, а також у Viber і дізнавайтеся першими про головні новини міста.

 

Нагору