Інформатор Кривий Ріг

ЖИТТЯ

28 вересня – Всесвітній день моря: хто відзначає іменини, народне свято, традиції та звичаї

28 вересня, відзначають Всесвітній день моря, Міжнародний день права знати, Міжнародний день поке. Православна церква України 28 вересня за новим календарем вшановує пам’ять преподобного Харитона Сповідника, мучеників Олександра і Алфея, князя В’ячеслава Чеського, а також відзначає свято Собор преподобних отців Києво-Печерських. У народі відоме свято під назвами Харитонов день, Микита гусятник, Микита осінній.

Які існують традиції та хто відзначає сьогодні День ангела, – розповість Інформатор.

Всесвітній день моря

Всесвітній день моря привертає увагу населення до екології морського середовища, захисту біологічних ресурсів, безпеки перевезень на суднах та човнах. Дата події залежить від року та країни, але, зазвичай, проводиться в останній четвер вересня.

Всесвітній день моря заснований ООН за сприяння спеціального підрозділу IMO (Міжнародної морської організації) з метою вшанування внеску морської промисловості в світову економіку. Сфера діяльності IMO зосереджується на таких областях, як безпека, екологічні проблеми, правові питання, технічне співробітництво, морська безпека та ефективність судноплавства. Глобальне свято вперше відзначили 17 березня 1978 року.

Міжнародний день права знати

Міжнародний день права знати було засновано 28 вересня 2002 року в Болгарії на конференції громадських організацій, що спеціалізуються на захисті свободи інформації. Свято відзначається саме в цей день кожного року. В 2015 році воно було підтверджено ЮНЕСКО. Одною з країн-засновниць Міжнародного дня права знати була Україна. У конференції також брали участь Канада, Ліберія, Аргентина, Коста-Ріка, Сьєрра-Леоне.

28 вересня громадські організації займаються поширенням серед населення ідеї про право на вільний доступ до знань та будь-якої публічної інформації. В 2013 році у київському кінотеатрі «Кінопанорама» було показано фільм «Відкритий доступ», що був присвячений Міжнародному Дню права знати.

Міжнародний день поке

Одним із свят, що випадають на 28 вересня, є Міжнародний день поке. Поке – це національна страва гавайської кухні. До її складу входить дрібно нарізана сира риба, горіх молуккського дерева, водорості ліму та морська сіль. Замість риби також використовують восьминогів або інші види морських молюсків.

В 1970-х роках минулого століття поке почало розповсюджуватись за межами архіпелагу та з’являтися в різних кулінарних книгах. В 2012 році страва вже подаваласяв багатьох гавайських ресторанах, а з 2014 року поширилась по всьому світу. Зараз існує багато варіацій поке, які містять найрізноманітніші інгредієнти.

Харитонов день

Наші предки в Харитонів день намагалися не виходити з дому і ні з ким не сваритися. День вважався вдалим для наведення псування і хвороб, а тому – небезпечним. У це народне свято, за звичаями, не варто нічого піднімати з землі і спілкуватися з людьми, з якими ви в поганих відносинах. Також не варто від малознайомих і від ворогів приймати подарунки – на них може бути псування.

До ворожок зверталися не тільки зі злими намірами, а й з різними проханнями. Хворі люди просили у них зцілення, а алкоголіки зверталися за позбавленням від залежності. Молодята несли ворожці пиріг, щоб вона благословила шлюб і організувала щасливе сімейне життя.

В цілому дата 28 вересня вважається вдалою для любовних справ. У давні часи протягом усього вересня молодь влаштовувала вечірні посиденьки, на яких дівчата займалися рукоділлям і пліткували, а юнаки підбирали собі наречену. Такі посиденьки тривали до півночі, після чого кожен хлопець проводжав вподобану дівчину до будинку.

За старим стилем в цей день шанували великомученика Микиту Готського. Святого Микиту вважають покровителем домашньої птиці і захисником від дитячих хвороб. У цей день у наших предків було прийнято різати домашніх гусей на м’ясо і жир. Також в це народне свято викопували коренеплоди – моркву, ріпу, редьку, картоплю. З коріння готували печеню в печі.

У свято 28 вересня по селах часто влаштовувалися осінні ярмарки. На них селяни продавали зібраний за літо урожай, м’ясо, шкури і пух домашніх тварин, одяг з овчини, дрова, вози.

Що не можна робити 

Не можна вимітати сміття з хати на вулицю в цей день, інакше по викинутому сміттю можуть наслати пристріт.

Поганою прикметою вважається їсти ягоди в цей день.

Не можна сперечатися, скандалити з рідними в цей день, згадувати старі образи і псувати відносини.

У цей день не варто легковажно ставитися до грошей: робити дорогі і непотрібні покупки, купувати не якісні речі, брати і давати в борг.

Не можна в цей день хвалитися своїми досягненнями, грошима, красою. У цей день доля винагородить скромників.

Прикмети погоди

Існують такі прикмети про погоду в цей день:

  • Багато мурашників в лісі – до холодної погоди.
  • Якщо на вулиці на павутині не сидять павуки, то скоро погода зіпсується.
  • Гроза в цей день віщує теплу осінь.
  • Дощ пройшов – до теплої і сирої весни.
  • Якщо в свято 28 вересня різко похолодало, то жовтень буде прохолодним.
  • Кури почали линяти – до потепління.
  • Домашня худоба не хоче виходити з хліва і пастися – до погіршення погоди.

Важливо відзначити, що в наш час клімат дуже змінився, і не всі давні прикмети для нас актуальні.

День ангела сьогодні святкують Максим, Микита, Порфирій, Степан, Федот.

Раніше ми розповідали, про гороскоп на 28 вересня. Писали, про погоду на 28 вересня.

Підписуйтесь на Telegram канал Інформатор Кривий Ріг , а також у Viber і дізнавайтеся першими про головні новини міста.

Євгенія Глубінок

Нагору