Інформатор Кривий Ріг

ЖИТТЯ

На мопеді без категорії та реєстрації: на скільки можуть оштрафувати водіїв двоколісних

В наш час, коли ціни на паливо роблять автомобіль розкішшю, а не засобом пересування, багато водіїв пересаджується з автомобілів на набагато економніші мопеди. І це розумно. Адже навіщо влітку ганяти машину, аби, наприклад, самому з’їздити за картоплею на дачу чи відвезти у гараж консервацію на зберігання? Але така економія за певних умов може вилитися у величезні витрати.

Як повідомляє Інформатор з посиланням на видання “На пенсії“, за керування мопедом без реєстрації та необхідних водійських прав можна заплати штраф від 3400 до 40 800 гривень з конфіскацією транспортного засобу.

Юристи зазначають, що реєстрація мопеда обов’язкова, незалежно від того, призначений цей транспортний засіб для їзди місцевими дорогами, або національними автомагістралями.

Наявність посвідчення водія категорії “А1” є основною передумовою для законного управління мопедом.

Особам, які мають посвідчення лише водія категорії B, C або A, заборонено керувати мопедом.

Порушники цієї вимоги закону можуть зіткнутися із серйозними наслідками, включаючи значні штрафи та втрату прав на управління мопедом.

Так, згідно із статтею 126 Кодексу України про адміністративні правопорушення, управління мопедом без необхідної категорії “А1” може призвести до штрафу у розмірі 3400 гривень.

Повторне порушення за рік може призвести до ще більш суворих покарань, включаючи штраф від 40 800 грн з позбавленням права керування строком від 5 до 7 років.

Наслідки управління мопедом без відповідної категорії прав є очевидними.

Всім водіям мопедів слід ознайомитися з вимогами законодавства та ретельно їх дотримуватись, щоб уникнути суворих покарань.

Раніше Інформатор писав про те, що обміняти водійські права в Україні можна в декілька кліків та про те, чи можна в Україні купити водійські права за гроші та не попастися.

Підписуйтесь на Telegram канал Інформатор Кривий Ріг , а також у Viber і дізнавайтеся першими про головні новини міста.

Альона Свірідова

Нагору