Інформатор Кривий Ріг

ЖИТТЯ

Якою є мінімальна пенсія українців та чи підвищать її у 2023 році

Попри воєнний стан, в Україні було заплановано підвищення пенсій цьогоріч. Проте розмір мінімальної залишився без змін. Чи буде його підвищення до кінця року?

Як повідомляє Інформатор з посиланням на видання “На пенсії“, мінімальна пенсія за віком становить прожитковий мінімум для осіб, які втратили працездатність за наявності необхідного страхового стажу.

Раніше розмір мінімальної пенсії переглядали двічі на рік, коли зростав прожитковий мінімум. Це відбувалося 1 липня та 1 грудня. Але у 2023 році прожитковий мінімум заморожено, а це означає, що й мінімальна пенсія підвищуватись поки що не буде.

Розмір прожиткового мінімуму наразі становить:

  • для осіб, які втратили працездатність – 2093 грн;
  • для працездатних осіб – 2684 грн;
  • для дітей віком від 6 до 18 років – 2833 грн.

За словами експерта із соціальної політики Андрія Павловського, прожитковий мінімум для непрацездатних осіб – це мінімальна пенсія в Україні. Тобто, розмір мінімальної пенсії залишатиметься на рівні майже 2100 грн до кінця цього року.

«Уряд завжди закон про бюджет закладав чотири рази. Тобто поквартально змінювався розмір прожиткового мінімуму у бік його збільшення. Але зараз через війну та викликану нею економічну ситуацію в країні такої можливості держава не має», – сказав він.

У 2024 році українцям обіцяють підвищення мінімальної зарплати та прожиткового мінімуму, а це означає, що й мінімальна пенсія збільшиться. Але поки не прийнято держбюджет на 2024 рік, говорити про це зарано.

Раніше Інформатор писав про те, що пенсіонери з мінімальними пенсіями зможуть отримати надбавку та про те,  які категорії пенсіонерів отримають великі виплати після перерахунку влітку.

Підписуйтесь на Telegram канал Інформатор Кривий Ріг , а також у Viber і дізнавайтеся першими про головні новини міста.

Альона Свірідова

Нагору