Інформатор Кривий Ріг

ЖИТТЯ

Як рахується стаж і пенсія, якщо працюєте на неповну ставку: подробиці від ПФУ

Якщо українці працюють на неповну ставку, стаж та пенсія буде рахуватися з деякими нюансами. У Пенсійному фонді України пояснили, чи зможуть люди заробити страховий стаж та вчасно вийти на пенсію.

Про це повідомляє Інформатор Кривий Ріг за посиланням на Інформатор Україна.

Про це розповіла заступниця керівника Головного управління Пенсійного фонду України (ПФУ) в Київській області Олена Зорка. Вона повідомила, що за українським законодавством щороку підвищуються вимоги до кількості страхового стажу, який необхідний для виходу громадян на пенсію за віком. Так, у 2024 році особи, які планують вийти на пенсію у 60 років, повинні мати щонайменше 31 рік стажу. Якщо є менша кількість, то зможе вийти на заслужений відпочинок лише у 63 або 65 років.

Щодо отримання заробітної плати не в повному обсязі, то потрібно знати важливі нюанси. Так, якщо розмір нарахованої зарплатні не менший, ніж мінімальна зарплата, і з неї сплачено страхові внески, то до стажу врахують повні місяці. Якщо нарахування зарплати буде в меншій сумі, то врахують періоди, виключно розраховані пропорційно до сплачених внесків.

Якщо у працівника і так була мінімалка, а зараз він отримує лише половину від цієї суми, то за кожні відпрацьовані два місяці йому буде зараховано лише один місяць страхового стажу. Проте й у такому разі є вихід. Можна укласти договір із Пенсійним фондом про добровільне пенсійне страхування і вносити суму ЄСВ, якої бракує. Причому це не обов’язково має робити сам працівник. За нього може сплачувати внески будь-хто.

Накопичувальна пенсія

Нещодавно стало відомо, що Кабмін планує запровадити обов’язкове пенсійне накопичення для українців до кінця року. Це питання є пріоритетним для уряду на 2023 рік.

Міністерка соціальної політики Оксана Жолнович підкреслила, що солідарна пенсія має покривати певний відсоток заробітку, який людина отримувала упродовж життя, для підтримки того рівня, до якого ця людина звикла.

“У всіх країнах цей рівень покриття вимірюється відсотково. Якщо людина пропрацювала 30-35 років, то на пенсії вона має отримувати 40% від середнього рівня заробітку. Ми зараз пропрацьовуємо навіть більший відсоток, щоб солідарна і накопичувальна частини перевищували 40% заробітку”, – зауважила пані Жолнович.

За її словами, це складні обрахунки, бо на 11 мільйонів пенсіонерів в Україні є приблизно 13 мільйонів людей, які сплачують соціальні внески.

“Аби пенсіонер отримував 6-7 чи 10 тисяч гривень, його “візаві”, який працює, має сплатити трохи більше ніж 10 тисяч гривень соціального внеску. Мало хто в Україні сплачує такий великий ЄСВ. Тож необхідний ресурс треба шукати деінде”, – пояснила міністерка.

Також вона додала, що є ще питання соціальної справедливості. За її словами, чинна формула розрахунку пенсії з урахуванням індексацій дуже занижує реальну вартість заробітку.

Раніше ми розповідали, що в Україні з’явився додаток Пенсійного фонду. Писали, що оформити житлову субсидію в Україні можна буде онлайн в один клік.

Підписуйтесь на Telegram канал Інформатор Кривий Ріг, а також у Viber, і дізнавайтеся першими про головні новини міста.

Нагору