Інформатор Кривий Ріг

ЖИТТЯ

Українські пенсіонери можуть втратити до 50% пенсії: хто у зоні ризику

Частина українських пенсіонерів може щомісячно втрачати до 50% пенсії. Випадки можуть бути різними. Навіть при працевлаштуванні можуть забрати частину пенсійного забезпечення. 

Як повідомляє Інформатор з посиланням на видання “На пенсії“, з пенсії може бути відраховано не більше 50% її розміру:

  • на утримання членів сім’ї (аліменти);
  • на відшкодування збитків від розкрадання майна підприємств та організацій;
  • на відшкодування пенсіонером збитків, завданих каліцтвом або іншим заподіянням шкоди здоров’ю, а також у зв’язку зі смертю потерпілого;
  • на повернення отриманих зайвих сум заробітної плати у передбачених законом випадках.

З інших видів стягнень може бути відраховано трохи більше 20% пенсії.

Якщо українець, який отримує пенсію влаштувався на роботу чи  розпочав власний бізнес, йому потрібно протягом 10 днів повідомити про це Пенсійний фонд. Якщо цього не зробити, то надмірно виплачені суми доведеться повернути в обов’язковому порядку.

Якщо пенсіонер відмовляється добровільно повернути переплату, Пенсійний фонд України має право ухвалити рішення про відрахування 20% із майбутніх пенсійних виплат з метою погашення заборгованості.

Повідомити ПФУ про працевлаштування можна шляхом подання відповідної заяви в дистанційному режимі через особистий кабінет веб-порталу електронних послуг Пенсійного фонду України з використанням кваліфікованого електронного підпису (КЕП).

Раніше Інформатор писав про те, що частина українських пенсіонерів може втратити пенсії та про те, які категорії пенсіонерів отримають великі виплати після перерахунку влітку.

Підписуйтесь на Telegram канал Інформатор Кривий Ріг , а також у Viber і дізнавайтеся першими про головні новини міста.

Альона Свірідова

Нагору