Інформатор Кривий Ріг

ЖИТТЯ

Частина українських пенсіонерів може втрати пенсії: хто саме

24 серпня Верховна Рада схвалила законопроєкт, згідно з яким українські пенсіонери, які не витрачатимуть гроші зі свого пенсійного рахунку протягом 6 місяців, можуть втратити пенсію. Також відтепер пенсіонери, які знаходяться на тимчасово окупованій території, залишаться без пенсії, якщо не складуть відповідні звернення до Пенсійного фонду. Ініціатором проєкту виступив Кабмін в особі Міністерства соціальної політики.

Як повідомляє Інформатор Кривий Ріг з посиланням на Інформатор Україна відповідно законопроєкту 9453, відтепер банки зможуть забрати кошти з рахунку пенсіонера на вимогу Пенсійного фонду, якщо протягом 6 місяців були відсутні видаткові операції з такого рахунку. Також законопроєкт встановлює, що пенсіонери, які знаходяться на тимчасово окупованій території, можуть втратити пенсію, якщо не складуть відповідні звернення до Пенсійного фонду. Натомість Мінсоцполітики обіцяє поліпшити умови для пенсіонерів, які опинилися за межами України.

Законопроєктом 9453 також розширюються підстави для припинення виплати пенсії:

  • у разі неотримання пенсії протягом 6 місяців підряд в організаціях, що здійснюють виплату і доставляння пенсій, або в разі відсутності протягом 6 місяців підряд видаткових операцій в установах банків за поточними рахунками, на які проводиться виплата пенсій;
  • у разі непроходження фізичної ідентифікації у випадках, передбачених законодавством.

Законопроєкт передбачає, якщо протягом 6 місяців підряд за поточними рахунками, на які проводиться виплата пенсій, не буде здійснено жодної операції, пенсіонера повідомлять за 14 днів до закінчення зазначеного строку про те, що рахунок може бути заблокованим. Після закінчення зазначеного строку банки повідомлять територіальним органам Пенсійного фонду.

Повернуті Пенсійному фонду кошти повернуть пенсіонеру після того, як він пройде фізичну ідентифікацію в установленому законодавством порядку, за його першою вимогою після з’ясування обставин та за наявності умов для відновлення виплати пенсії.

Фізична ідентифікація пенсіонера – це процедура використання ідентифікаційних даних особи із документів, створених на матеріальних носіях, та/або електронних даних, у результаті виконання якої забезпечується однозначне встановлення фізичної особи, що проводиться в органах Пенсійного фонду або в особистому електронному кабінеті на вебпорталі електронних послуг Пенсійного фонду за допомогою віддаленого кваліфікованого електронного підпису «Дія.Підпис» («Дія ID»), створеного за допомогою мобільного додатка Єдиного державного вебпорталу електронних послуг, або шляхом посвідчення консульською посадовою особою місця проживання в порядку, що визначається правлінням Пенсійного фонду за погодженням із центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері соціального захисту населення.

Громадянам України, які проживають на тимчасово окупованих територіях, або виїхали на підконтрольну Україні територію під час тимчасової окупації територій, виплата пенсії згідно із цим Законом проводиться за умови повідомлення органу Пенсійного фонду про те, що вони не отримують пенсію від рф. Також визначається, що у разі відсутності обміну інформацією між органами пенсійного забезпечення України та органами пенсійного забезпечення інших держав і неможливості документального підтвердження нездійснення іншою державою пенсійних виплат за зазначені періоди особа повідомляє про це органи Пенсійного фонду в заяві про призначення, поновлення та продовження виплати пенсії.

Разом з тим, очевидно, що наразі обміну інформацією між органами пенсійного забезпечення України та рф немає. Тож, пенсіонери на тимчасово окупованих територіях, виходячи з логіки законопроєкту, мають подати відповідну заяву органу Пенсійного фонду. Однак Мінсоцполітики ані у законопроєкті, ані у пояснювальній записці не деталізують, в якій формі та в які строки має бути подана така заява.

Раніше Інформатор писав про те, яка в Україні середня пенсія та хто отримує найнижчі виплати та  про те, які категорії пенсіонерів отримають великі виплати після перерахунку влітку.

Підписуйтесь на Telegram канал Інформатор Кривий Ріг , а також у Viber і дізнавайтеся першими про головні новини міст

Нагору