Інформатор Кривий Ріг

ЖИТТЯ

Як виїхати за кордон на власному або чужому автомобілі: поради Головного сервісного центру

Попри війну українці продовжують мандрувати автомобілями, у тому числі й за кордон. Хтось їде у гості до близьких, які у пошуках безпеки опинилися за межами України. Хтось навіть може дозволити собі відпочинок. Не є виключенням й волонтери, які везуть від наших закордонних друзів гуманітарну допомогу.

Як повідомляє Інформатор з посиланням на Урядовий портал, для того, щоби без зайвих проблем перетнути кордон на автомобілі, водій має мати при собі наступні документи:

  1. Посвідчення водія
    2. Свідоцтво про реєстрацію транспортного засобу оформлене на ім’я водія або пасажира;
    3. Розпізнавальний знак України на авто (UA), розміщення якого не є обов’язковим за наявності позначення UA на номерному знаці;
    4. Треба укласти договір обов’язкового страхування цивільної відповідальності власників транспортних засобів, тобто – міжнародну страховку “Зелена карта”.

Окрім того, на автомобілі має бути державний номерний знак, що містить латинські літери (індивідуальний номерний знак діє тільки на території України).
До того ж водій, який не є власником авто повинен мати  такий же перелік документів, як і власники. У такому випадку свідоцтво про реєстрацію транспортного засобу для виїзду за кордон видається на ім’я кермувальника або пасажира.

Для цього необхідно разом з власником автівки звернутись до сервісного центру МВС та оформити свідоцтво про реєстрацію транспортного засобу для виїзду за кордон. З собою треба взяти паспорт, реєстраційний номер облікової картки платника податків та свідоцтво про реєстрацію транспортного засобу.

Після повернення з-за кордону,  свідоцтво про реєстрацію транспортного засобу на ім’я кермувальника, треба повернути в сервісний центр МВС впродовж 10 днів.
Довіреність на право керувати чужим автомобілем, за кордоном буде дійсна за кількох умов:

  • Документ потрібно перекласти мовою країни, в якій будете перебувати;
  • Легалізувати документ у встановленому порядку (виконати процедури, які необхідні для визнання документа виданого в іншій країні  – апостиль або консульська легалізація).

Ця процедура є складнішою, тож краще все ж таки оформити свідоцтво про реєстрацію для виїзду за кордон.

Раніше Інформатор писав про те, що чекає на чоловіків, які незаконно перетнули кордон та про те, що в Україні хочуть дозволити студентам перетинати кордон.

Раніше Інформатор писав про те, що треба знати про військовий облік жінок в Україні та правила їх виїзду за кордон.

Альона Свірідова

Нагору