Інформатор Кривий Ріг

ЖИТТЯ

Які правила перевезення дітей діють в Україні

Жоден українець не застрахований від дорожньо-транспортної пригоди. Особливо страшно, коли травмуються діти. Аби максимально запобігти цій біді, в Україні ввели спеціальні правила, порушення яких карається штрафом. 

Як повідомляє Інформатор з посиланням на юридичну компанію “Дорожній адвокат”, у попередній редакції не було визначено поняття “спеціальний засіб” для перевезення дитини. Водії підкладали під маленького пасажира подушку й запевняли поліцейського, який зупинив машину, що це і є “спеціальний засіб”. Оштрафувати правоохоронець вже не мав права.

У новій редакції закону в автівці має бути “дитяча утримуюча система” — це обладнання, що здатне утримувати дитину в сидячому або нахиленому положенні, яка у разі зіткнення або різкого гальмування транспортного засобу зменшує небезпеку травмування дитини, що в ньому перебуває, шляхом обмеження рухливості її тіла.

В змінених правилах повністю відсутнє поняття обмеження по віку. Єдиним критерієм для обов’язкового перевезення дитини в автокріслі є її зріст. Тобто, забороняється перевозити дітей, зріст яких менше ніж 145 см, у транспортних засобах без використання дитячих утримуючих систем, що дають змогу пристебнути дитину за допомогою ременів безпеки, передбачених конструкцією цього транспортного засобу.

Дитячі утримуючі системи встановлюють на місцях для сидіння, крім першого ряду. Характеристики цієї системи повинні відповідати масі та зросту дитини, яка у ній перевозиться.

Діти повинні перебувати у дитячих утримуючих системах у пристебнутому положенні.

Щодо перевезення дитини на передньому сидінні, де так полюбляє їздити малеча.  Згідно правил, дозволяється перевозити на передньому сидінні дитину до 3 років в автокріслі, яке стоїть проти напрямку руху авто при відключенні подушки безпеки.

Відзначається, що ці вимоги не стосуються автобусів.

В змінах конкретизовано, що обов’язок перевозити дитини в утримуючий системі стосується лише тих автомобілів, які обладнані ременями безпеки чи системами з’єднання цього обладнання.

Якщо виробник не передбачив в автомобілі ременів безпеки, то Правила не забороняють перевозити дитину без автокрісла. Штрафувати за це не будуть. Однак, відповідальність за життя та здоров’я дитини під час ДТП буде на батьках особисто.

У випадку дорожньо-транспортної пригоди з відповідними наслідками, за не використання авто крісла при перевезенні дитини, водій може відповідати на підставі Кримінального кодексу.

Раніше Інформатор писав про те, що у Дніпропетровській області під час ДТП серйозно травмована дитина, та про те, що у Кривому Розі на об’їзній сталася моторошна ДТП.

Підписуйтесь на Telegram канал Інформатор Кривий Ріг і дізнавайтеся першими про головні новини міста.

Альона Свірідова

Нагору