Інформатор Кривий Ріг

ЖИТТЯ

Що треба знати про військовий облік жінок в Україні та правила їх виїзду за кордон

У російському медіапросторі вкотре запустили фейк про мобілізацію жінок в Україні. Його офіційно спростувала заступниця міністра оборони України Ганна Маляр. Щоправда, багато українок, що є військовозобов’язаними за своєю професією, а також ті, що невдовзі отримають цей статус через зміни нормативних документів, побоюються повертатися до України, бо не хочуть підпадати під обмеження, введені для чоловіків призовного віку під час військового стану. Чи мають такі побоювання якесь підґрунтя? 

Як повідомляє Інформатор Кривий Ріг з посиланням на Інформатор Україна, за словами заступниці Міністра оборони України Ганни Маляр, з 24 лютого жодної жінки примусово в нас не мобілізували, як  власне і до того – з 2014 року. Станом на зараз в ЗСУ немає потреби у примусовій мобілізації жінок. Жодних обмежень, пов’язаних з мобілізацією, для перетину кордону щодо жінок немає і станом на зараз такі обмеження не плануються.

Слова заступниці міністра підтверджує адвокат Олена Доненко, яка кілька разів перетинала кордони України після 24 лютого.

“На кордоні жінок з українськими паспортами пропускають вільно. У чоловіків призовного віку при виїзді перевіряють додаткові документи, що дають право на виїзд. Питання виникають лише до людей з російськими та білоруськими паспортами. Їх перевіряють дуже ретельно. При поверненні в Україну громадянам нашої країни незалежно від статі достатньо показати паспорт. Ніяких додаткових перевірок ні для жінок, ні для чоловіків немає”, – каже вона.

До речі, норма про те, зо жінки певних спеціальностей є військовозобов’язаними, діє в Україні з 1994 року. Саме тоді вийшла постанова Кабміну “Про затвердження переліку спеціальностей, за якими жінки, що мають відповідну підготовку, можуть бути взяті на військовий облік”. Зараз вона втратила чинність. Але їй на зміну прийшла нова постанова, прийнята у 2021 році, де список спеціальностей, потенційно цікавих для армії, збільшився. Тож, невдовзі збільшиться і кількість українок, яким буде необхідно стати на військовий облік.

Коли українкам треба буде вставати на військовий облік

Згідно з наказом Міністерства оборони від 11 жовтня 2021 року, жінок, що володіють вказаному в переліку спеціальностями, будуть ставить на військовий облік з 1 жовтня 2022 року. А сам перелік буде переглядатися щороку до 1 березня.

За словами Олени Доненко, як на практиці буде відбуватись постановка жінок на військовий облік, поки що не зрозуміло. Але так чи інакше, такий облік буде. Це не означає, що вони будуть підлягати мобілізації. Але в нинішній ситуації такий облік і чоловіків, і жінок є необхідністю. Можливо, з часом армія України стане схожою на армію Ізраїлю, де військовозобов’язаними є як чоловіки, так і жінки”,

Як сказала Ганна Маляр: “Сьогодні в українській армії служить дуже багато жінок. За цим показником Україна випереджає багато з країн НАТО. Але всі вони прийшли до лав ЗСУ добровільно. Примусова мобілізація жінок, навіть лікарів, в Україні ніколи не проводилась. І наразі планів про перегляд цього правила чи введення якихось обмежень на пересування для військовозобов’язаних жінок не має”.

Про те, кого мобілізовують, хто і де воюватиме і як проходят службу срочникі, Інформатор писав раніше.

Ольга Палій

Нагору