Інформатор Кривий Ріг

ЖИТТЯ

Військовозобов’язаний відмовився від отримання бойової повістки: що вирішив суд

В Полтавській області чоловік відмовився від отримання повістки для призову за мобілізацією та відправлення у військову частину. На нього склали «Акт про відмову від отримання бойової повістки» та викликали до суду.

Розповідає Інформатор з посланням на Реєстр судових рішень.

Обвинувачений не проходив строкову службу у ЗСУ, але перебуває військовому обліку. Отже він є військовозобов’язаним та підлягає призову за мобілізацією на особливий період. Крім того, висновком військово-лікарської комісії визнаний придатним до військової служби. Підстав для відстрочки від призову на військову службу чоловік також не мав.

31 травня 2023 року чоловік відмовився від отримання бойової повістки, та без поважних причин не з’явився на зазначені у повістці дату та час для проходження військової служби за мобілізацією та відправки до військової частини, чим прямо ухилився від призову на військову службу під час мобілізації на особливий період, вчинивши кримінальне правопорушення.

Ухилянта визнали винним та призначити йому покарання у виді позбавлення волі на строк 3 роки, звільнивши від відбування з випробуванням із іспитовим строком 2 роки.

Нагадаємо, відповідно до вимог ч. 3 ст. 22 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію», під час мобілізації громадяни зобов’язані з’явитися до військових частин або на збірні пункти територіального центру комплектування та соціальної підтримки у строки, зазначені в отриманих ними документах (мобілізаційних розпорядженнях, повістках.

Раніше ми писали, чи можна відмовитися від повістки, яку вручають на роботі. Також ми писали, що на Дніпропетровщині намагалися видати повістку “під дулом пістолету”.

Читайте нас у FacebookTelegram та Viber 

Стали свідком надзвичайних ситуацій у Кривому Розі, пишіть нам у Facebook.

Олена Шевченко

Нагору