Інформатор Кривий Ріг

ЖИТТЯ

Вручають повістку на роботі: чи можна відмовитися

В Україні продовжується загальна мобілізація. І якщо вдома військовозобов’язаного можна не застати, то на роботі він з’явиться обов’язково. Тому представники військкоматів все частіше поручають вручення повісток роботодавцям.

Як повідомляє Інформатор з посиланням на адвокатку Марію Беркало, отримавши розпорядження від ТЦК, роботодавець зобов’язаний або видати повістку, або скласти відповідний акт, або повідомити, що особа, наприклад, на лікарняному чи у відрядженні. Далі

  • видати наказ (розпорядження) про оповіщення про виклик до ТЦК і СП, довести його до відома під особистий підпис військовозобов’язаних працівників і надіслати копію такого наказу (розпорядження) у триденний строк до ТЦК;
  • вручити повістку про виклик працівникові;
  • якщо такий працівник перебуває у відрядженні, відпустці або на лікарняному, роботодавець має письмово сповістити про це ТЦК і СП;
  • забезпечити здійснення контролю за результатами оповіщення та прибуттям працівника до ТЦК і СП”.

І все! Після цього за явку чи неявку призовника до військкомату відповідає сам призовник.

Якщо робітник відмовляється підписати виклик, роботодавцю це потрібно зафіксувати у будь-який спосіб, зокрема скласти акт. У цьому випадку повістка вважатиметься врученою. А за неявку за повісткою або за відмову отримувати повістку військовозобов’язаний нестиме адміністративну відповідальність  у вигляді штрафу від 3 400 до 5 100 грн.

Треба відзначити, що за словами Беркало, без висновку ВЛК про придатність призовника до військової служби мобілізувати не мають права, а, значить, не може йти мова про кримінальне правопорушення.

Тепер про саму повістку. Адвокатка радить отримавши її, прочитати все, що написано, звернувши увагу на правильність даних – імені, фамілії, по батькові, дату народження і таке інше.

“Якщо всі дані правильно заповнені і повістка відповідає встановленій формі, то військовозобов’язаний не має підстав не отримувати її” – каже Марина Беркало.

За словами адвоката Ростислава Кравця, якщо працівник все ж відмовився від отримання повістки й про це складено відповідний акт, надалі ТЦК може скласти постанову про адміністративне правопорушення. Працівник може отримати копію цієї постанови та оскаржити її в суді. Якщо на цьому етапі буде порушено кримінальну справу, то органам досудового розслідування буде вкрай важко довести, що дії були умисними. До відповідальності притягають за ухилення від мобілізації, а не за отримання повістки.

Раніше Інформатор писав про те, хто зі студентів має право на відтермінування від мобілізації та про те, хто має право служити за місцем проживання.

Підписуйтесь на Telegram канал Інформатор Кривий Ріг , а також у Viber і дізнавайтеся першими про головні новини міста.

Джерело: ТСН

Альона Свірідова

Нагору