Інформатор Кривий Ріг

ЖИТТЯ

Чи можна анулювати повістку

В Україні тривають мобілізаційні заходи серед громадян призовного віку. Нещодавно Верховна Рада продовжила дію воєнного стану строком на 90 днів. Рішення набуває чинності 19 лютого.

Про це повідомляє Інформатор Кривий Ріг за посиланням на Інформатор Дніпро.

“За” проголосували 348 депутатів. Проте, чи можуть потенційному призовнику анулювати повістку та за яких обставин. Призовнику можуть анулювати дію повістки лише в двох випадках. Перше — це бронь людини, а друге — відтермінування служби в ЗСУ.

Як розповів начальник управління персоналу штабу командування Сухопутних військ Збройних сил України полковник Роман Горбач, навіть у таких випадках призовник повинен мати при собі відповідні документи, аби за нагоди показати їх, щоб уникнути вручення повістки.

У випадку, якщо людина отримала повістку в руки, то пізніше вона зможе її анулювати. Для цього треба прийти до територіального центру та надати документи, що підтверджують наявність броні чи відстрочки.

Хто не підлягає мобілізації 

На законних підставах право на відстрочку від мобілізації мають:

  • співробітники підприємств, установ та інших організацій, які мають бронь;
  • людина, на утриманні яких батьки, мати, дружина чи чоловік, які мають першу чи другу групу інвалідності, а також діти з інвалідністю та певними хворобами. В цю категорію підпадають опікуни осіб, які потребують постійного догляду;
  • працівники та службовці ЗСУ, поліції України, Нацгвардії України, Державної прикордонної служби, СБУ, студенти денної та дуальної форми навчання;
  • багатодітні батьки (які мають трьох і більше неповнолітніх дітей). Вони не підлягають призову, але можуть бути призвані за власним бажанням.

Чи можуть мобілізувати обмежено придатних до служби українців?

За словами Горбача, військовозобов’язаних, які обмежено придатні до військової служби у воєнний час, можуть мобілізувати. Такі люди проходитимуть службу не в бойових частинах, а у військових частинах забезпечення. Також ця категорія громадян може нести служу в навчальних закладах Міністерства оборони, ТЦК та інших небойових підрозділах.

Раніше ми розповідали, що опублікували перелік хвороб, при яких дають “Білий квиток”.

Підписуйтесь на Telegram канал Інформатор Кривий Ріг , а також у Viber і дізнавайтеся першими про головні новини міста.

Нагору