Інформатор Кривий Ріг

ЖИТТЯ

Як приготувати обрядовий напій «Варена»

Напій «Варена» готували й готують щороку на дні, присвячені поминанню померлих. Такі поминання відбуваються в першу та другу неділю після Великодня. Ці два тижні мають назву «Мироносна». В ці дні на кладовищах збираються поминати рідних. 

Міністерство культури та інформаційної політики додало технологію приготування обрядового напою «Варена» в селі Боромля на Сумщині до Національного переліку елементів нематеріальної культурної спадщини України, – передає Інформатор.

Інгредієнти:

  • 2 л води;
  • 100 г цукру;
  • 200 г сушених вишень (можна використовувати свіжі або мерзлі ягоди);
  • 200 г сушених ягід смородини;
  • гілочка м’яти:
  • листочки смородини;
  • 1-2 ст. ложки меду;
  • стручок червоного перцю.

Спосіб приготування:

2 л води кип’ятять, додають цукор, ягоди, м’яту, листочки смородини та мед. Напій варять 20 хвилин.

До готової вареної кладуть стручок червоного перцю, який тримають, поки не буде відчутною гіркота на смак. Після цього перець виймають з напою.

Перед вживанням варену проціджують. Споживають напій охолодженим.

Раніше ми розповідали, як приготувати «нічну» вівсянку. Писали, як приготувати консервоване мохіто з аґрусу на зиму та полуничний лимонад.

Підписуйтесь на Telegram канал Інформатор Кривий Ріг , а також у Viber і дізнавайтеся першими про головні новини міста.

Євгенія Глубінок

Нагору