Інформатор Кривий Ріг

ЖИТТЯ

3 серпня – Всесвітній день кавуна: яке народне свято, прикмети погоди та що не можна робити

3 серпня, відзначають Всесвітній день кавуна. Православна церква вшановує преподобного Онуфрія Мовчазного, який був відомий обітницею мовчання і даром чудотворства. Також в цей день шанують мученика і пророка Єзекіля. У народі відоме свято під назвами Онуфрій мовчазний, Безмовник.

Хто сьогодні відзначає День янгола, які існують прикмети погоди та традиції, – розповість Інформатор.

Всесвітній день кавуна

Важко знайти людину, яка б не любила такий солодкий та надзвичайно соковитий фрукт, як кавун. Хоча вчені-ботаніки вважають його ягодою. Тому зовсім не дивною є ідея святкування Всесвітнього дня кавуна, який припадає на 3 серпня. Ця дата також є невипадковою, адже саме тоді спостерігається пік збирання врожаю ягоди.

Достеменні дані про впровадження цього свята невідомі. Проте загальновизнаним є факт, що Всесвітній день кавуна почали відзначати американці. У Сполучених Штатах без цієї ягоди  не обходиться жодна літня вечірка та пікнік. Неймовірний солодкий смак, свіжа соковитість та низька калорійність зробили кавун найулюбленішою ягодою для більшості населення Землі. Тому не дивно, що він заслуговує на свій власний всесвітній день.

Онуфрій мовчазний

У день Онуфрія наші предки зазвичай вже закінчували прибирати сіно і готували комори до зберігання зерна. Для цього споруди прибирали, чистили, лагодили, замінювали в них гнилі і старі дошки. Часто перед тим, як висипати зерно, приміщення обкурювали димом від полину, щоб миші не заводилися.

У це народне свято наші предки багато мовчали. Якщо виконували будь-яку роботу по господарству, на городі або в домі, то намагалися не проговорити ні слова. Також мовчали під час лікування, ворожіння, стрижки. Робили так для того, щоб біси не проникли в рот під час роботи і не наслали хвороб, а також щоб задобрити святого Онуфрія.

У свято 3 серпня вважається особливо корисною джерельна вода. Для міцного здоров’я в цей день потрібно встати якомога раніше і набрати води з ключа або колодязя.

З цього дня українці починали збирати яблука і готуватися до Яблучного Спаса (19 серпня). До Спаса яблука не їли, а тільки переробляли на компоти і варення.

Що не можна робити 

У народне свято 3 серпня не можна розмовляти під час роботи на городі або в полі, ремонту, прибирання, будівництва, інакше робота не буде виходити. Також не варто розмовляти під час замішування тіста.

В цілому в цей день не варто базікати не по справі, розпускати плітки, обманювати когось. Також не можна починати конфлікти і влаштовувати розбірки з близькими, інакше відносини зіпсуються надовго.

Не варто їсти сирі яблука в цей день, інакше будуть проблеми з травленням.

У цей день в домі має бути порядок – не розкидайте речі і не залишайте сміття де попало.

Дану 3 серпня обіцянку не можна порушити, інакше настане покарання від всесвіту. Тому не давайте обіцянок, яких не зможете виконати.

З цього дня в річках вже не купаються, оскільки вода стає занадто холодною і небезпечною, і зростає ризик захлинутися.

Прикмети погоди 

Існують такі прикмети про погоду в цей день:

  • Якщо погода 3 серпня сира і тепла, то в лісі вродить багато грибів.
  • Сороки голосно кричать і не затихають – до теплої зими.
  • Якщо на калині з’явилося багато ягід, то осінь буде холодною і сніжною.
  • Риба плескається біля поверхні води – до спекотної і сонячній погоді.
  • Чим більше жолудів на дубі, тим урожайнішим буде рік.
  • Туман низько над землею стелиться – до спеки.
  • Чим вищі мурашники, тим холодніше буде зима.

Важливо відзначити, що в наш час клімат дуже змінився, і не всі давні прикмети для нас актуальні.

Іменини: Георгій, Євген, Іван, Петро, Федір, Ганна.

Раніше ми розповідали, про гороскоп на 3 серпня. Писали, якою буде погода у Кривому Розі на 3 серпня.

Підписуйтесь на Telegram канал Інформатор Кривий Ріг , а також у Viber, і дізнавайтеся першими про головні новини міста.

Євгенія Глубінок

Нагору