Цими щедрими смаколиками із сиром, сметаною, яйцями, вершковим маслом та смачними начинками за українськими традиціями закінчувався літній Петрів піст. Але вже давно мандрики перейшли з обрядової кухні в повсякденну.
Мандрики — це випічка з начинкою, що має багато варіацій, – передає Інформатор.
Інгредієнти:
Для тіста
- Масло вершкове – 60 г
- Борошно – 320 г
- Сода харчова – 1/4 ч. л.
- Розпушувач – 1 ч. л.
- Сіль – 1/2 ч. л.
- Цукор – 2 ст. л.
- Сметана – 150 г
- Яйця курячі – 1 шт.
Для начинки
- Сир кисломолочний – 200 г
- Цукор – 3 ст. л.
- Яйця курячі – 1 шт.
- Вишня – 100 г
- Крохмаль – 1 ч. л.
Спосіб приготування:
Вершкове масло покладіть у миску та залиште за кімнатної температури. З вишень вийміть кісточки та залиште ягоди в друшляку, щоб стікав сік.
Коли масло стане м’яким, просійте на нього суміш борошна із содою та розпушувачем, додайте сіль, цукор. Розітріть суміш у крихти. Додайте в масу сметану по столовій ложці, яйце та замісіть м’яке тісто, що не липне до рук.
Яйце розділіть на жовток та білок. У білок влийте трохи води та розмішайте.
Сир перетріть через сито або побийте блендером. Столову ложку цукру розітріть із жовтком та змішайте із сиром. Решту цукру змішайте з крохмалем та вишнями.
Розкачайте тонко тісто, виріжте склянкою кружечки, перенесіть частину на деко з пергаментом. Викладіть на середину кружечків сир, вдавіть в нього вишні. Змажте край кружечків білком. Накрийте начинку рештою кружечків та обережно притисніть краї виделкою, щоб вони злиплися. Змастіть мандрики рештою білка, проколіть зверху, щоб виходила пара.
Випікайте мандрики у попередньо розігрітій духовці за температури 180-200 °С до готовності.
Раніше ми розповідали, як приготувати овочеве рагу під сиром. Писали, як приготувати «нічну» вівсянку та торт з кабачків та помідорів з часниковим соусом.
Дізнавайтеся головні новини Кривого Рогу і України на Telegram каналі Інформатор Кривий Ріг.
Євгенія Глубінок