Інформатор Кривий Ріг

ЖИТТЯ

Кабмін запропонував не виплачувати пенсії деяким українцям: кого те стосується

У Верховній Раді запропонували не виплачувати пенсії деяким українцям, які отримували російську пенсію на тимчасово окупованих територіях. Однак, якщо громадянин не повідомить у пенсійний фонд, що їй приходили виплати від росіян, то пенсія залишиться.

Про це повідомляє Інформатор Кривий Ріг за посиланням на Інформатор Україна.

У документі під номером №9453 пропонується внести зміни до деяких законів України, які стосуються пропорційного обчислення страхового стажу українцям, які працювали за межами країни. Законопроєкт пропонує встановити, що пенсіонери, яким росія виплачувала пенсії на окупованих територіях, не зможуть отримувати такі виплати від нашої країни.

Тобто у законопроєкті говориться, що пенсію Україна виплатить “за умови неодержання пенсії від органів пенсійного забезпечення рф”. Йдеться про громадян України, “які проживають на тимчасово окупованих територіях або під час тимчасової окупації територій виїхали на підконтрольну Україні територію”.

Водночас оскільки наразі через війну неможливо отримати точне підтвердження, отримував пенсіонер виплати від російських органів чи ні, пропонується запровадити декларативний принцип підтвердження. Це означає, що пенсіонер має написати заяву й особисто повідомити, отримував чи не отримував він пенсію від рф.

Інформація про те, що українець не отримував пенсію від органів пенсійного забезпечення рф, підтверджується через Пенсійний фонд, говориться у проєкті закону.

Стосовно тих, хто не повідомить про отримання російської пенсії, у законопроєкті не надають конкретної відповіді. Однак, в статті 50 Закону “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування” зазначається, що суми пенсій, виплачені надміру внаслідок зловживань з боку пенсіонера або подання страхувальником неправдивих даних, можуть бути повернуті пенсіонером добровільно або стягнуті на підставі рішень територіальних органів Пенсійного фонду чи в судовому порядку”.

Отже, теоретично, якщо пенсіонер не повідомить про отримання російської пенсії (якщо він дійсно її отримував), його можуть змусити повернути виплати, якщо це буде виявлено пізніше.

Скриншот: itd.rada.gov.ua

Нагадаємо, Інформатор писав, про накопичувальну пенсію в Україні. Писали, хто з українців може отримати шість пенсій одразу та що пенсіонери, які виїхали за кордон, зможуть отримати виплати через Укрпошту.

Дізнавайтеся головні новини Кривого Рогу і України на Telegram каналі Інформатор Кривий Ріг.

Нагору