Інформатор Кривий Ріг

ТРЕШ

Українка з неповнолітніми доньками мало не стала жертвою торговців людьми: як діє схема

Торгівля людьми залишається однією з найприбутковіших сфер кримінального бізнесу. Неважливо є це примусом до надаванням секс-послуг чи безплатна рабська праця у нелюдських умовах. Сучасні работорговці вигадують все нові та нові схеми, аби виманити людину у чужу країну, забрати в неї документи та змусити робити те, що потрібно власникам.

Про один з таких випадків розповість Інформатор Кривий Ріг з посиланням на Інформатор Україна.

Наприкінці 2022 року відомому українському блогеру Дмитру (ім’я змінено) здавалося, що його шлюб розвалився. Дружина, яка поїхала з двома доньками від війни до ЄС, повідомила, що зустріла там заможного британця і має намір переїхати до нього жити. Дмитро ладен був махнути рукою, але потім виявив в історії, розказаній його дружиною, тривожні нестикування — і насторожився. Як виявилося, не дарма — за безневинним романом його дружини з “британським принцом” ймовірно ховалася смертельно небезпечна схема торгівлі людьми, в яку мало не потрапила його родина. Дружину могли вбити, дочки потрапили б у сексуальне рабство.

Історію своєї родини Дмитро розповів Інформатору Україна особисто. Завдяки втручанню чоловіка, дружині його дружині та дочкам вдалося вчасно зупинитися та уникнути можливих наслідків. Вже працюючи над матеріалом Інформатор Україна встановив, як працює ця схема. Її корисно знати кожному, хто опинився за кордоном сам або відпустив родичів туди під час війни. Особливо вразливими для наших громадян, які виїхали від війни, робить те, що вони не розуміють деталі схеми і тому не готові їй протидіяти.

Роман через листування

2022 року дружина Дмитра, з якою вони жили душа в душу вже 19 років, разом із доньками виїхала до Європи, Дмитро залишився вдома. Наприкінці 2022 року вона написала йому, що має роман із заможним британцем. Роман, за її словами, був переважно — через листування, вона встигла зустрітися з чоловіком двічі. Під час зустрічі британець зробив жінці пропозицію.

Але раптово роман обірвався. Надійшло повідомлення, що британець загинув внаслідок нещасного випадку під час відрядження до Дубая. Про його смерть жінці повідомили родичі загиблого.

З’ясувалося також, що він мав частку у великій фармацевтичній компанії, що займалася, у тому числі розробкою ліків проти раку. Мати британця покликала “наречену” на його похорон, який повинен був відбутися через півтора (!!!) місяці в Великобританії. Жінка почала оформляти візу для поїздки до Лондона, щоб попрощатися з “коханим”.

Саме тоді Дмитро, який чудово знав свою дружину, почав сумніватися в адекватності її поведінки. Ще його насторожило, що мати нареченого обіцяє їй та дочкам частку в 30% від розкішної спадщини. Тобто вона кликала жінку на похорон разом із дітьми.

Звідки взявся дивний шанувальник

Роман з іноземцем зав’язався досить дивно. Опинившись у німецькому Мюнхені з дочками, жінка розмістила оголошення, що бажає винайняти житло, і на повідомлення відгукнувся той самий британець.

Житло він не пропонував, але нав’язував спілкування. Так жінка почала щодня з ним спілкуватися по пів години. Коли доньки подивилися, про що ж переписується їхня мати, то жахнулися. Фотографії з місць, куди подорожував “британський бізнесмен” виявились завантаженими з гуглу. А сам “британець” більше був схожий на пакистанця.

Текст листувань, своєю чергою, наштовхував на два висновки — рідна мова “британця” – явно не англійська, він писав з помилками, властивими гугл-перекладачу, і він явно був не бізнесменом, а скоріше “психологом”. Дізнаючись у листуваннях про переживання жінки, він тиснув на слабкі місця, маніпулюючи та граючи на переживаннях співрозмовниці.

Тобто, це заочне знайомство з “померлим” давало близьким чітке розуміння того, що іноземець, по-перше, знайшов жінку за оголошенням у мережі, і розуміючі, що вона перебуває у складному становищі, і почав активно нав’язувати спілкування, намагаючись сподобатися їй.

Закінчувалися листування таємничими натяками співрозмовника, що йому “ворожка передбачила швидку смерть”, про яку в результаті пізніше жінці і повідомила “мати”. Тобто до події її готували.

Поїздка до Великобританії

Жінка почала готувати візу для поїздки до “свекрухи” на похорон “сина”. 30% від усіх багатств загиблого жінку не спокушали, але вона дійсно була вбита горем від того, що людина, яка виявилася такою близькою їй душевно (що, звичайно ж, було наслідком щоденної психологічної обробки) померла.

Дмитро зрозумів, що дружина у шоковому стані та відкидає раціональні доводи. Тоді він набрався терпіння для того, щоб зрештою переконати її, що жодного “британця” в принципі не існує. Насамперед допомогли соцмережі.

Компанія, яку вказував “британець” як місце роботи, справжня. Як і належить великим відомим компаніям, її керівництво повноцінно представлене в LinkedIn. Там знайшовся весь топменеджмент, окрім цього самого “британця”. Копнувши далі, він зрозумів, що людини з таким ім’ям та прізвищем не існує в принципі.

Дмитро згадує, що дружина його на той час була “ніби зазомбована”, але під тиском аргументів поступово почала сприймати дійсність тверезо. Зрештою, він запропонував їй написати “свекрусі”, яка наполегливо зазивала його дружину на похорон “сина” в чужу країну з дітьми. Жінка попросила надати копію свідоцтва про смерть і нічого не отримала у відповідь. Там, очевидно, зрозуміли, що раптова раціональність жінки означає, що вона щось запідозрила.

Фактично, жінку від поїздки у невідомість врятувало те, що її діти-підлітки та чоловік не залишилися осторонь, та сприйняли ситуацію з належною увагою. Вони швидко зрозуміли, що це шахрайська схема, і вчасно втрутилися.

Якби в них було менше терпіння, освіти і критичного сприйняття, зараз жінка могла б опинитися в трудовому чи сексуальному рабстві, а можливо, її чоловік і зовсім збирав би кошти для відправки на біткойн-гаманці викрадачам. В цьому випадку все обійшлося, але в тисячах подібних випадків все може виявитися набагато гіршим. Адже схема ця діє багато років, і зветься “Нігерійські листи”.

В цьому випадку злочинці розраховували на наступний сценарій:

  1. Зловмисник моніторить оголошення на предмет повідомлень про біженців про допомогу, пошук житла, роботи. Тобто. його мета – люди в біді, вразливому становищі, стресі, яких, у разі чого, на батьківщині ніхто не вистачить, і що важливо, він шукає людей з дітьми;
  2. Нав’язує спілкування, втирається у довіру, встановлює міцний емоційний зв’язок;
  3. Пише з акаунту “матері”, повідомляючи про власну “смерть” – викликає різку реакцію, горе, досаду, нервовий зрив. На цьому етапі жертва, перебуваючи в нестабільному стані, легко піддається впливу;
  4. Переконує разом із дітьми приїхати на “похорон” в чужу країну. Далі – трудова чи сексуальна експлуатація та викрадення дітей.

Розрахунок на те, що близькі шукати її не будуть, адже вона тепер має “нове щасливе життя”. Навіть у разі вбивства жертви злочинці зможуть надсилати рідним жертви листи від її імені, в яких розкажуть, що вона не хоче більше спілкуватися з ними, уникаючи, таким чином, ризику звернення до поліції. Також розрахунок на те, що українці, які живуть у зоні бойових дій, часто не зможуть звернутися до британської поліції з вимогою про розслідування в принципі.

Якби в такому випадку чоловік відреагував би занадто пізно і поїздка відбулася б, то виявив би, що і її “коханець” і його “мати” – неіснуючі, вигадані особи, їх акаунти – фейкові, фотографії – несправжні, а дружина з дітьми поїхали “у невідомість”, і поліція, у разі звернення, не знала б навіть, кого і де шукати.

Що таке “нігерійські листи” та як вони діють

Нігерійські листи” – шахрайська схема, з якою ви напевно стикалися самі. Багато користувачів отримували у фейсбук повідомлення від незнайомців у дусі “Ваш дядечко в Нігерії залишив вам частину спадку”.

Якщо відповісти на такий лист, після спілкування з переконливими доказами у вигляді копій документів, буде пропозиція заплатити 2000 доларів за банківські витрати. Шахраї розраховують, що жертва спокуситься перспективою отримати мільйон доларів і надішле кошти. Якщо це відбувається, шахрай вимагає ще й ще, доки у жертви не залишається нічого.

Такі “листи щастя” вкрай “давня” форма шахрайства. Схема з’явилася на зорі інтернету. “Нігерійські” листи називаються часто тому, що історично вирушали вони масово саме з Нігерії. Але це найнебезпечніша з форм “нігерійських листів”.

Шахраї часто надсилають листи з великих міст з розвиненою нігерійською діаспорою — Амстердама, Мадрида, Дубая, або, як у випадку з дружиною Дмитра — з Великобританії. (У Лондоні проживають 120-тисячна нігерійська діаспора. Часто цим займаються люди з освітою – студенти, які не знайшли можливості знайти легальну роботу). Попри активну боротьбу з явищем, розсилки продовжуються вже близько 30 років.

Чому українкам треба бути особливо уважними до незнайомців

В умовах війни близько 6 мільйонів громадян України опинилися за кордоном. Це – переважно жінки, і часто – з дітьми.

Українки, що виїхали за кордон, – це освічені, активні люди з критичним мисленням. Тому відправляти “дядечкові до Нігерії” 1000 доларів вони точно не стануть.

Але це не означає, що вони від цього стають менш привабливими для шахраїв, тобто, осіб, для яких обман — професійний рід діяльності. Навпаки – вони потрапляють під приціл тих, хто робить ставку на значно більше, ніж гроші – людську долю.

Розуміючи, що багато українок втратили будинок та можливість отримати захист від близьких, усвідомлюючи, що їхні чоловіки далеко і не завжди можуть бути на зв’язку, злочинці “обробляють” таких людей, бачачи об’єктом злочинів як самих жінок, так і їхніх дітей.

На початку російського вторгнення поліція Берліна навіть публікувала попередження у зв’язку з тим, що через наплив біженців активізувалися злочинці, які шукають житло.

Тоді ж британська газета The Guardian писала, що українки з дітьми – “легка ціль” для сутенерів через їхнє вразливе становище.

На жаль, як експлуатація жінок, під загрозою заподіяння насильства дітям, так і експлуатація дітей – нікуди не поділися. Тому слід ставитися до незнайомців та їх пропозицій з максимальною пильністю, і в жодному разі не ізолювати себе від спілкування з близькими, чий тверезий погляд може розпізнати шахрайство там, де воно, на перший погляд, не розпізнається зовсім.

Раніше Інформатор писав про те, що мешканець Дніпропетровської області продавав дівчат у рабство за кордон та про те, що у Дніпропетровській області “фермери” змушували безхатчінків працювати “за харчі”.

Дізнавайтеся головні новини Кривого Рогу і України на Telegram каналі Інформатор Кривий Ріг.

Нагору