Інформатор Кривий Ріг

ТРЕШ

У Кривому Розі з’явилися комахи-гіганти: чи варто їх боятися

Цього літа, криворіжці все частіше почали помічати на вулиці величезних комах, схожих на шершнів чи джмелів. Виявляється, це комахи із родини Ос – Сколія-гігант, тому її найчастіше плутають з шершнем. Але ця комаха рідко використовує свою отруту навіть для самозахисту.

Повідомляє Інформатор з посиланням на Виконком Покровської районної в місті ради.

Зовнішність цих ос часто лякає людей. Про те, ця оса зовсім не страшна як здається на перший погляд. Для людини її отрута, яку вона навіть не використовує для самозахисту, набагато слабша за отруту звичайної оси, тому не слід її боятися.

Для довідки: сколія-гігант (Megascolia maculata) – належить до комах ряду Перетинчастокрилих. Не треба їх плутати з шершнями, джмелями та бджолами-теслярами, бо це оси. Вони не будують гнізд, живуть поодиноко. Розмноження відбувається лише за наявності личинки комахи-господаря. Запліднена самка відшукує личинку хруща або жука-носорога, паралізує її своєю отрутою і відкладає в неї яйце. Із яйця виходить личинка, котра з’їдає свого господаря (личинка – паразитоїд). Щоб стати дорослою комахою, личинка сколії повинна з’їсти личинку господаря. Дорослі комахи живляться нектаром квітів. Родина Сколієві оси в цілому тропічна група комах, що сформувалася в умовах сухого клімату. Ареал охоплює Південну Європу, Південну Африку, Кавказ, Закавказзя, Західну та середню Азію. На Україні поширеним видом є сколія-гігант, яка занесена до Червоної книги України.

Раніше Інформатор показав, як криворіжець “приручив” бджолу. Також ми писали, що у Кривому Розі прокинулися агресивні змії.

Читайте нас у FacebookTelegram та Viber 

Стали свідком надзвичайних ситуацій у Кривому Розі, пишіть нам у Facebook.

Олена Шевченко

Нагору