Кривий Ріг До сайту

Міжнародний день сім’ї, Міжнародний день клімату: що відзначають 15 травня в Україні та світі

15 травня 2023 року понеділок. Важливих державних свят в Україні немає. Але є дуже добре міжнародне свято, важлива дата та свято церковне. З ним пов’язані низка прикмет та заборон. 

Реклама

Про них розповість Інформатор.

15 травня у світі відзначається Міжнародний день сім’ї. Його встановила Організація Об’єднаних Націй у 1993 році.

Реклама

Цього дня заведено телефонувати своїм рідним, вітати їх, казати приємні слова, запитувати про здоров’я. Якщо є можливість, родичі збираються разом за святковим столом, обмінюються привітаннями та невеликими подарунками.

В День сім’ї важливо сконцентрувати увагу на тому хорошому та світлому, що вам принесла ваша сім’я. А сваритися і з’ясовувати стосунки в жодному разі не можна.

Також 15 травня відзначають Міжнародний день клімату. Його мета –  привернути увагу людства до змін кліматичних умов та їх наслідків для всього населення планети й показати шляхи розв’язання проблеми.

Реклама

Зробити свій вклад у цю велику справу може кожний з нас. Для цього потрібне лише відповідально ставитися до своїх повсякденних дій – користуватися екологічно чистими видами транспорту, не використовувати одноразовий пластик, скоротити споживання води, застосовувати енергоефективні технології, брати участь у висадці дерев, не спалювати восени опале листя тощо.

Православні християни 15 травня згадують святих великомучеників братів  князів Бориса і Гліба Сіячів. Ця дата присвячується перенесенню їх святих мощів. Свято прозвали «сіяч», оскільки в Україні з цього дня починали сіяти гарбуз і огірки.

Традиції та обряди

Реклама

З цього дня починає заливатися соловей. У народі кажуть, що таким чином він проводжає весну і зустрічає літо. Люди вірять, що якщо зловити цю птицю з білим пір’ям, то вона принесе родині щастя.

Торговці просять допомоги у святого Бориса в справах і хорошого виторгу. За повір’ям, якщо 15 травня торгівля добре йде, то й весь рік буде вдалим.

Цілителі і знахарі в цей день лікують нервові розлади.

Реклама

День сприятливий для покупки дрібної домашньої живності, поросят і курчат.

На Бориса і Гліба начальство не може відмовити. Для закріплення успіху перед розмовою варто прочитати спеціальну промову.

Що не можна робити

Народні прикмети

Іменини святкують: Афанасій, Борис, Гліб, Давид, Михайло, Роман, Зоя.

Про те, що відзначають 14 травня та 8 травня в Україні та світі Інформатор писав раніше.

Підписуйтесь на Telegram канал Інформатор Кривий Ріг, а також у Viber, і дізнавайтеся першими про головні новини міста.

Альона Свірідова