Інформатор Кривий Ріг

ЖИТТЯ

Міжнародний день солідарності молоді, Всесвітній день захисту лабораторних тварин: що відзначають 24 квітня в Україні та світі

24 квітня 2023 року – понеділок. Важливих державних свят в Україні немає. Є свято міжнародне, важлива дата, свято церковне та пов’язані із ним народні прикмети та заборони.

Про них розповість Інформатор.

24 квітня відзначається Міжнародний день солідарності молодіСьогодні молоді люди, безумовно, набагато сміливіші попередників у відстоюванні своїх прав і поглядів. Вони мають більше можливостей та можуть втілити в життя сотні нових ідей щодня.

День солідарності молоді може стати ще одним приводом для того, щоб привернути увагу державної влади, суспільства та засобів масової інформації до найгостріших проблем молодих людей та допомогти поліпшити їхнє становище.

Щороку 24 квітня у світі проходить День захисту лабораторних тварин. Мета цього дня – привернути увагу світової спільноти до морально-етичних проблем проведення лабораторних досліджень та експериментів над живими тваринами, які відчувають біль, страх, дискомфорт та зазнають інших страждань.

Для проведення експериментів використовують тварин різних видів. Найчастіше об’єктами дослідів стають щури, миші, примати, собаки, коти, кролики, жаби. Окрім того, використовують навіть мух, хробаків та інших комах. Переважно цих тварин спеціально розводять для проведення дослідів, чи передають з притулків для тварин, а окремі дикі види відловлюють для цих цілей з природних умов.

Косметична продукція лідирує за кількістю дослідів над тваринами, тому рух захисту більшою мірою спрямований на подолання цієї проблеми. Як наслідок, багато косметичних марок відмовилися від використання тварин. Найрішучіше учинила Велика Британія, коли у 1998 році ввела заборону на такий метод тестування косметики.

24 квітня православні вшановують Священномученика Антипа – учня святого апостола Іоанна Богослова.

Традиції

  •  У народі священномученик Антип шанується як цілитель різних людських хвороб, особливо коли мучить зубний біль і грижа. Коли у селянина захворів зуб, на нього клали срібну монетку, через деякий час виймали її з рота і робили в ній дірочку. Після цього монетку вішали на ікону святого Антипа. За повір’ям, біль повинен був швидко вщухнути.
  • У цей день покинуті своїм коханим дівчата і вдови проводили обряд біля річки, щоб позбутися туги. Черпали річкову водицю лівою рукою і, бризкаючи собі в обличчя, читали змову від туги. Вони вірили, що потоком віднесе їхнє горе.
  • Відмовлялися в цей день від вживання жирної їжі. Тому на столах можна було побачити різноманітні каші, овочі та фрукти.
  • На Антипа селяни ніколи не проводили польові роботи – насіння не сіяли, розсаду не висаджуйте. Цей день вважався несприятливим для посадок.

Що не можна робити

  • працювати на городі
  • витрачати багато води
  • сваритися і кричати
  • якщо в цей день зрубати дерево, то це приверне нещастя.

Народні прикмети

  • вранці небо червоне – всю весну дощитиме і буде вітряно;
  • дощ – літо буде грибним;
  • зацвіла верба – чекайте потепління.

Іменини святкують: Антип, Варсонофій, Микола, Петро, Прохор, Фармуфій, Горацій, Олександр, Людмила, Яків, Яромир.

Раніше Інформатор писав про те, що відзначають 23 квітня в Україні та світі, та публікував гороскоп на 24 квітня. 

Дізнавайтеся головні новини Кривого Рогу і України на Telegram каналі Інформатор Кривий Ріг.

Альона Свірідова

Нагору