Інформатор Кривий Ріг

ЖИТТЯ

День психолога, Всесвітній день книги та авторського права: що відзначають 23 квітня в Україні та світі

23 квітня 2023 року неділя. Важливих державних свят в Україні немає, але свято професійне, свято міжнародне, свято церковне та пов’язані із ним народні прикмети та заборони.

Інформатор розповість про них.

23 квітня своє професійне свято відзначають українські психологи. Представники цієї професії допомагають впоратися з життєвими негараздами, побороти стреси і депресії. У воєнний час, коли щоденно українці втрачають найдорожчих та найдорожче, саме психологи допомагають пережити ці трагедії та надають пацієнтам сили продовжувати жити далі.

Також 23 квітня відзначається Всесвітній день книги та авторського правасвято авторів, видавців, критиків, бібліотекарів, читачів і всіх-всіх, хто часом залишається «за лаштунками» книговидання.

День книги покликаний наголосити на фундаментальній важливості книжки та її незамінності в інформаційному суспільстві. Одна з головних його цілей – промоція читання і книговидання, привернення уваги до культури писемного слова, а також до питань авторського права і захисту інтелектуальної власності.

Відсвяткуйте цей день, придбавши книжку і підтримавши українського видавця або замінивши, наприклад, перегляд телевізора на читання.

У православному календарі 23 квітня вшановується пам’ять мученика Терентія Маревного, а в народі свято отримало відразу кілька назв: “Терентьєв день”, “Терентій Маревний”, “День солнцезаходу”, “День каяття дружин”. У цей день дружина могла покаятися і сподіватися на прощення від чоловіка. Щоб привернути любов, за повір’ям, у спальні на свято потрібно запалити рожеві свічки.

Традиції

  • Щоб залучити в будинок добрих людей, необхідно обов’язково 23 квітня помити підлогу, попрати речі і полити кімнатні квіти. Перед сном необхідно перед вхідними дверима запалити свічки, вони допоможуть очистити приміщення від негативу, який накопичився за останній час.
  • 23 квітня вважали енергетично потужним днем. На цей день планували важливі зустрічі, вирішували складні питання. 
  • Сьогодні спостерігають за сходом сонця, щоб дізнатися, який урожай чекати майбутнім літом. Існувало народне повір’я, хто рівно опівдні 23 квітня на яскраве сонце погляне, у того пелена з очей спаде.

Що не можна робити в цей день

  • Цього дня не можна робити пропозицію руки і серця, а також свататися. Шлюб, згоду на який було дано 23 квітня, приречений на розлад. У родині будуть постійні сварки і конфлікти. Не виключені непорозуміння і зради.
  • Не варто цього дня співати і танцювати, влаштовувати гучні гулянки. 
  • Щоб не провести весь рік в злобі і ворожнечі з близькими, забороняється лаятися, критикувати і ображати оточення.
  • Цілувати дитину, якій ще не виповнилося п’ять років, крім його матері. Навіть батько може своїм поцілунком забрати у малюка його енергію і сили.

Народні прикмети

  • Червоне сонце в туманному серпанку обіцяє урожай хліба.
  • Вранці туман – чекай дощу.
  • Сон проти 23 квітня не здійсниться, однак краще нікому про нього не говорити.
  • Молоді павуки з’явилися — теплі дні настануть.
  • Якщо старі павуки 23 квітня сидять на павутині високо, то вночі можливі заморозки.

Іменини святкують: Олександр, Африкан, Зенон, Максим, Терентій, Федір, Яків.

Раніше Інформатор писав про те, що відзначають 22 квітня та про гороскоп на 23 квітня для всіх знаків зодіаку. 

Підписуйтесь на Telegram канал Інформатор Кривий Ріг , а також у Viber і дізнавайтеся першими про головні новини міста.

Альона Свірідова

Нагору