Інформатор Кривий Ріг

ЖИТТЯ

День Матері, День пам’яті пророка Єремії: що відзначають 14 травня в Україні та світі

14 травня – неділя. В Україні відзначають дуже добре та важливе свято. Ще є дата пам’ятна та свято церковне. З ним пов’язані низка заборон та народних прикмет. 

Про них розповість Інформатор.

У другу неділю травня у світі відзначається Міжнародний день матері. Встановити це свято запропонувала американка Анна Джервіс 1908 року. Цьому передувала трагічна подія – померла її мати. Джервіс захотіла, щоб усі діти планети щорічно вшановували своїх мам і дякували їм.

Мама – найважливіша людина в нашому житті, яка завжди підтримає і любитиме свою дитину. Щороку в середині травня українці відзначають День матері, щоб подякувати мамі за все та порадувати її теплим побажанням. Цього дня обов’язково варто зайти до неї у гості з подарунком чи принаймні привітати телефоном.

Ще 14 травня проводиться День пам’яті українців, які рятували євреїв. Ці травневі заходи у другий декаді місяця мають традиційний щорічний характер.Станом на 1 січня 2020 року 2659 українців було удостоєно державою Ізраїль звання Праведника народів світу (неєвреї, які ризикували своїм життям під час Голокосту, щоб урятувати євреїв від винищення нацистами з альтруїстичних спонукань).

14 травня у православному світі шанують пророка Єремії. У народному календарі дата отримала назву день Єремії, запашник, Єремія-запрягальник, проводи весни.

З 14 травня наші предки проводжали весну, бо наближалося спекотне літо. З цього дня в українських землеробів починалися найбільш виснажливі т а важкі роботи в полях.

Вірили, що пророк Єремія сьогодні запрягає на небі свою колісницю і допомагає хліборобам, які звертаються до нього з молитвами.

Що не можна робити

  • Наші предки не рибалили і не їли рибу 14 травня, вірячи в те, що так можна позбутися дару мови. У сучасному світі заборону на ловлю можна пояснити тим, що риба якраз зараз йде на нерест.
  • 14 травня не можна лінуватися. Вважається, що удача відвернеться від того, хто почне працювати абияк. Заборонено також робити надмірно діловий вигляд – з фортуною цей номер не пройде.
  • Цього дня не слід сумувати і скаржитися, інакше доля підкине такі проблеми, в порівнянні з якими нинішні труднощі здадуться дитячими забавками.
  • Не рекомендується в цей день садити й пересаджувати кімнатні квіти. Якщо ж не послухатися цієї поради, рослини почнуть висмоктувати енергію з домочадців. У це вірили наші прапрапрадіди.

Прикмети

  • Якщо сонце при сході ясне, то й літо буде таким же.
  • Погода весь день радує – збиральний сезон буде погожим.
  • День похмурий і холодний – зима буде морозною.
  • Вечірня роса – на гарну погоду на наступний день.
  • Якщо шишки на ялинці червоні, а на сосні зелені – прийшов час сіяти ячмінь.
  • Не можна позичати зерно, інакше врожаю не буде.

Іменини святкують:  Акакій, Єремій, Юхим, Гнат, Макар, Ніна, Тамара.

Раніше Інформатор писав про те, що відзначають 13 травня та про те, що 9 травня в Україні більше не буде Днем Перемоги.

Дізнавайтеся головні новини Кривого Рогу і України на Telegram каналі Інформатор Кривий Ріг.

Альона Свірідова

 

Нагору