Інформатор Кривий Ріг

ЖИТТЯ

3 травня – Всесвітній день Сонця: народне свято, традиції та що не можна робити

3 травня відзначають у світі Всесвітній день Сонця, День кондитера. У церковному календарі – свято на честь Константинопольського святого преподобного Феодора Трихіна. В народі відоме під назвами Федір Пустельник, Федір Власяничник.

Які традиції, заборони та прикмети погоди існують 3 травня, – розкаже Інформатор.

Всесвітній день Сонця

Починаючи з 1994 року, в різних країнах 3 травня відзначається День Сонця (Sun Day), іноді зване Всесвітнім днем Сонця або Міжнародним днем Сонця.

Сонце – найближча до Землі зірка, всі інші перебувають від нас незмірно далі. Наприклад, найближча до нас зірка Проксіма з системи Альфа Центавра знаходиться на відстані 4,22 світлових років від Сонця.

Для Землі Сонце – потужне джерело космічної енергії. Воно дає світло і тепло, необхідні для рослинного і тваринного світу, і формує найважливіші властивості атмосфери Землі.

Як відомо, Сонце визначає екологію планети. Без нього не було б і повітря, необхідного для життя, – повітря перетворилося б в рідкий азотний океан навколо завмерлих вод і обледенілу сушу. Для нас, землян, найважливіша особливість Сонця в тому, що біля нього виникла наша планета, і на ній з’явилося життя.

День кондитера

День кондитера – це дата, присвячена професійним кухарям, які спеціалізуються на виготовленні солодощів. Святкується 3 травня та має велике міжнародне значення.

Бути кондитером не так легко, як може здаватися, адже для цього треба володіти добрим почуттям смаку та запаху, творчою уявою та мати певні навички в архітектурі та скульптурі. Треба розбиратися у складі харчових продуктів, а також у термінах та умовах їх зберігання. Вміння поєднувати між собою різні інгредієнти також важливе для професійного кондитера.

Федір Власяничник

Цей святий відомий тим, що відмовився від спадщини багатих батьків і добровільно усамітнився в пустелі. Вважається, що святий Феодор благословляє людей, які живуть в скромності.

З 3 травня починає цвісти обліпиха, а земля на городі прогрівається достатньо для посіву овочів. З цього дня наші предки починали сіяти на городі квасолю, гарбуз, огірки, кабачки, редис. З давніх-давен день вважається вдалим для будь-яких справ на городі і в саду.

У день Федора в давні часи ходили на цвинтар, прибирали могили рідних і залишали для них частування, щоб покійним було що з’їсти “на тому світі”. Такі уявлення залишалися в українців навіть після хрещення Київської Русі, адже язичницькі традиції не були забуті.

Народжені 3 травня люди відрізняються винахідливістю і сильною діловою жилкою. Вони можуть досягти успіху в бізнесі і торгівлі. Також у них добре розвинена уява і є аналітичні здібності, але вони мають слабке здоров’я.

Що не можна робити 

Великим гріхом 3 травня вважається гріх гордині. У цей день не можна хвалитися своїми успіхами і матеріальним достатком, виставляти своє багатство напоказ.

Наші предки не ловили рибу 3 травня, і взагалі утримувалися від рибної ловлі протягом місяця. У травні у риби починається нерест, і рибалка може порушити цей процес.

Прикмети погоди 

  • Багато молодих шишок на ялинці – до хорошого врожаю пшениці в цьому році.
  • Що першим почне зростати – трава або жито, та культура дасть кращий урожай.
  • Дощовий і холодний день 3 травня віщує поганий урожай меду у вуликах.
  • Гроза без дощу в цей день обіцяє відмінний урожай цього літа.
  • Якщо в цю дату погода мокра, то влітку буде багато бур’янів на городі.
  • Веселка 3 травня обіцяє непостійну погоду в травні.
  • Спекотний і сонячний день – до великого врожаю полуниці.

Важливо відзначити, що в наш час клімат дуже змінився, і не всі давні прикмети для нас актуальні.

Іменини відзначають Олександр, Гаврило, Григорій, Микола, Станіслав, Теодор, Федір.

Раніше ми розповідали, що прогнозують астрологи всім знакам Зодіаку на сьогодні.  Писали, що якою була та якою стала Сінагога у Кривому Розі, та про те, яким був та яким став Криворізькій музично-драматичний театр імені Тараса Шевченка у Кривому Розі.

Підписуйтесь на Telegram канал Інформатор Кривий Ріг і дізнавайтеся першими про головні новини міста.

Євгенія Глубінок

Нагору