Інформатор Кривий Ріг

ЖИТТЯ

У Кривому Розі можна одружитися по відеозв’язку: кому доступна послуга

Під час воєнного стану в Україні розробили окремий механізм реєстрації шлюбу для військовослужбовців. Захисники, які не мають можливості бути фізично присутніми під час реєстрації шлюбу, можуть одружитися дистанційно. Укладання шлюбу можна провести по відеозв’язку.

Повідомляє Інформатор з посиланням на Криворізький виконком.

Щоб одружитись, молодятам не обов’язково приходити до відділу ДРАЦС особисто – вони можуть це зробити за допомогою відеозв’язку.

Дистанційна реєстрація у присутності лише нареченого/нареченої можлива за умови, що вони є:

  • військовослужбовцем ЗСУ, працівником СБУ, СЗРУ, ДПСУ, Управління державної охорони, Нацгвардії або інших військових підрозділів, утворених згідно законів України;
  • поліцейським, працівником ДБР чи ДКВС, особи керівного складу БЕБ або Національного Антикорупційного Бюро;
  • співробітником сфери охорони здоров’я.

Детальніше про особливості одруження

Військовослужбовець подає заяву своєму командиру для засвідчення справжності підпису військовослужбовця на цій заяві і передає її до найближчого відділу ДРАЦС.

Відділ надсилає отриману заяву до відділу за місцем перебування нареченої чи нареченого, куди звертається другий з наречених та, надавши документи, завершує процедуру реєстрації. Але важливо, щоб на момент реєстрації шлюбу військовослужбовець обов’язково перебував на відеозв’язку!

Ще однією можливістю одруження є складання акта про укладення шлюбу. Його може скласти та скріпити гербовою печаткою безпосередньо командир (керівник) військовослужбовця або керівник закладу охорони здоров’я, в якому перебувають один чи обоє наречених. Цей акт засвідчуватиме факт укладення шлюбу. Він може складатися без особистої присутності одного чи навіть обох наречених, а лише із застосуванням засобів відеозв’язку.

Особливістю є те, що свідоцтво про державну реєстрацію шлюбу видається у відділі державної реєстрації актів цивільного стану під час звернення одного з подружжя та лише після його внесення до Державного реєстру актів цивільного стану громадян тим відділом, до якого було надіслано оригінал такого акта.

З початку війни, за новою процедурою в Дніпропетровській області зареєстрований 291 шлюб на підставі заяв та актів, засвідчених командирами військових частин та керівниками закладів охорони здоров’я у присутності одного нареченого та без присутності обох наречених, з них 43 – у Кривому Розі.

У Центрі «Віза» за цей же час поєднали долі 56 пар щасливих молодят, кожен другий – військовослужбовець.

Раніше Інформатор повідомляв, чи можуть у Кривому Розі одружитися неповнолітні. Також ми писали, що одружуватися можна без фізичного паспорта. 

Підписуйтесь на Telegram канал Інформатор Кривий Ріг і дізнавайтеся першими про головні новини міста.

Олена Шевченко

Нагору