Інформатор Кривий Ріг

ЖИТТЯ

День радіо, Всесвітній день веселощів, Євсєєв день: що відзначають 7 травня в Україні та світі

7 травня 2023 року, неділя. Важливих державних свят в Україні немає. Є свято професійне міжнародне, свято цікаве та свято народне й пов’язані із ним прикмети та заборони.

Про них розповість Інформатор.

День 7 травня увійшов в історію світової науки і техніки як День народження радіо. Це день одного із найвизначніших винаходів в історії. Статистика показує що, наприклад, в США 73% людей в авто слухають радіо, на кухні слухачів не менше – 46%, у 23% населення країни радіо встановлено у ванній кімнаті.

Під час повномасштабного вторгнення росії в Україну радіо набуло особливого значення, як засіб оповіщення під час повітряних тривог та розповсюдження важливої інформації у разі відсутності електроенергії, а, відповідно й інтернету та телебачення.

Кожної першої неділі травня відзначається таке дуже цікаве та добре свято, як Всесвітній день веселощів. Свято відбувається з міжнародним розмахом та дуже подобається шанувальникам, дарує людям позитивні емоції та гарний настрій.

Вважається, що автором веселого свята є доктор Мадан Катарія, провідний сімейний спеціаліст у Мумбаї (Індія). Йому також належить започаткування незвичайної сучасної «йоги сміху» – Laughter Yoga. Прихильники цієї течії нетрадиційної психотерапії справедливо вважають, що можна досягти неабиякого позитивного психологічного та фізіологічного ефекту, якщо використовувати навмисний добровільний сміх.

У православному церковному календарі 7 травня вшановують пам’ять святих мучеників Євсевія, Сави, Єлизавети і 40 інших.

Цей день вважається останнім, коли ще можна сіяти овес. Після нього зазвичай приходять 12 холодних днів з нічними заморозками.

У народі побутує повір’я, що на початку травня на людей нападає мука. Щоб її позбутися, в цей день потрібно молитися про те, щоб вона відстала, і вмиватися свяченою водою.

Знахарі проводять обряди, які пов’язані із закликом весни, тепла і сонця.

У Євсєєв день прийнято не тільки працювати, а й гуляти. Люди виходять на вулицю і влаштовують мініконцерти. Вони грають на музичних інструментах, в ігри, водять хороводи, співають пісні.

Що не можна робити

  • Жінкам в цей день не слід ревнувати своїх обранців. Наші предки вірили, що підозри, народжені 7 травня, дуже скоро можуть втілитися в життя.
  • Не рекомендується призначати на цей день важливі переговори або підписання угод. Всі домовленості, досягнуті 7 травня, можуть бути зруйновані від обставин непереборної сили.
  • Заборонено в цей день підіймати з землі знайдені речі, особливо гроші. Вважається, що з цього моменту фінансове становище того, хто не послухається цієї поради, почне погіршуватися.
  • Якщо ви дбаєте про своє здоров’я 7 травня виключіть з раціону алкоголь. У народі говорили, що той, хто буде пити в цей день, незабаром буде побитий.

Народні прикмети

  • Золотий захід сонця говорить про те, що найближчими днями опадів не буде.
  • На березі з’явився цвіт – час сіяти овес.
  • Полетів пух з верби – настав термін пізнього посіву вівса.
  • Навколо зірок чорні або білі віночки – до дощу.
  • Промені сонця темніють – до грози.
  • Над горизонтом повисли низькі хмари – до грози та поривчастого вітру.

Іменини святкують: Олексій, Валентин, Євсей, Єлизавета, Леонтій, Лонгін, Неон, Пасікрат, Савва, Станіслав, Фома, Людмила та Людомира.

Раніше Інформатор писав про те, що відзначають 6 травня в Україні та світі та про те, що де у Кривому Розі весело провести вихідні дні.

Підписуйтесь на Telegram канал Інформатор Кривий Ріг, а також у Viber, і дізнавайтеся першими про головні новини міста.

Альона Свірідова

Нагору