Кривий Ріг До сайту

Чому на Великдень дарують крашені яйця: легенда про Марію Магдалину

Вже дуже скоро православні християни усього світу святкуватимуть своє головне свято – Великдень. Одним з атрибутів цього свята є крашені яйця – крашанки та писанки. І ті і інші заведено освячувати та дарувати один одному. Але є в цих символах свята й велика різниця.

Реклама

Як повідомляє Інформатор, традиція дарувати яйця йде від біблійної історії. Коли Марія Магдалина прийшла до римського імператора Тіберія, щоби розповісти йому благу звістку про воскресіння Христа, вона сказала: «Христос Восрес!» й подарувала біле яйце, символ життя. У відповідь імператор тільки розсміявся: «Це так само неможливо, як твоєму білому яйцю перетворитися на червоне». І не встиг Тіберій закінчити фразу, як яйце в руках Марії Магдалини стало зовсім червоним.

І саме тому християни почали фарбувати яйця, писати писанки та дарувати їх один одному.

Реклама

Чи є різниця між крашанками та писанками? Так й велика. Крашанкою називали варене яйце, пофарбоване в певний колір. Здебільшого – у червоний, жовтий, синій, зелений і золотистий кольори. Крашанки вживали у їжу та грали ними у великодні ігри.

Писанки не виживались у їжу. Вони виготовлялись для обміну та дарування родичам та друзям. Їх фарбували у кілька кольорів та наносили різні орнаменти. Розписували такі великодні яйця переважно протягом Страсного тижня, найчастіше у Чистий четвер. Крім того, писанка – це сире яйце, а не варене. Тривале зберігання традиційної писанки забезпечувалося її запіканням («обпіканням») в печі.

Крім того, існують ще крапанки (пофарбоване яйце, а потім скроплене іншою фарбою) та дряпанки (зафарбоване темним барвником яйце, на якому голкою, шилом чи цвяхом видряпували орнамент).

Реклама

Треба знати, що шкаралупу від великодніх яєць не викидували у сміття. Це вважалося великим гріхом. Її пускали за течією у річку. Вірили, що за тиждень вона допливе до померлих й так вони дізнаються про Великдень.

Раніше Інформатор писав про те, що потрібно, а що не можна класти в великодній кошик для освячення, а також про те, як треба харчуватися у Великий пост та від чого відмовитися.

Підписуйтесь на Telegram канал Інформатор Кривий Ріг , а також у Viber і дізнавайтеся першими про головні новини міста.

Реклама

Альона Свірідова