Інформатор Кривий Ріг

ЖИТТЯ

Українці просять відтермінувати відпуск ліків за електронними рецептами

Вимога відпускати багато медичних препаратів виключно за електронними рецептами викликала бурю емоцій в українців. Адже сімейних лікарів бракує. Для того, щоби вистояти величезну чергу заради рецепта на ліки, які людина вживає роками, треба як мінімум витратити день, тобто відпроситися з роботи. А якщо знизити тиск чи зняти біль треба терміново?

Як повідомляє Інформатор, у зв’язку з цим 4 квітня на сайті Офісу Президента України з’явилася петиція з вимогою відтермінувати відпуск ліків за електронними рецептами.

Автор документа Дана Царенко аргументує це наступним: “Лікарські препарати від захворювань серця, для регулювання тиску та препарати екстреної контрацепції є життєво важливими. Сповільнення процесу їх отримання завдасть шкоди ураженим категоріям населення.
Відпуск життєво необхідних препаратів під час дії в Україні воєнного стану має здійснюватися без рецепта, оскільки є райони активних бойових дій, де спостерігається відтік медичних працівників і надання медичної допомоги ускладнене або неможливе.
Окрім цього, відпуск препаратів екстреної контрацепції виключно за рецептом значно уповільнює процес їхньої дії та є фактичною забороною на їх прийом. Більшість препаратів екстреної контрацепції, які МОЗ вніс до списку рецептурних, приписані до прийому в перші 24 години після незахищеного статевого акту. Таким чином, впровадження процедури, яка сповільнює отримання цієї екстреної допомоги, завдає непоправної шкоди здоров’ю і благополуччю населення.
У зв’язку з воєнним станом та проведенням активних бойових дій на території України здійснювати дану медичну реформу є неможливим”.

Петицію за декілька годин вже підписали 139 осіб.

Раніше Інформатор писав про те, що голова МОЗ пояснив, як будуть продавати ліки з 1 квітня та про те, як отримати безплатні ліки у разі бронхіальної астми та хвороб нижніх дихальних шляхів.

Альона Свірідова

Нагору