Інформатор Кривий Ріг

ЖИТТЯ

В Україні з 1 серпня антибіотики відпускатимуть в аптеках тільки за електронним рецептом

З 1 серпня антибіотики відпускаються в аптеках за електронним рецептом. Це перехідний період запровадження Е-рецепту на антибіотики, який триватиме до кінця року. Винятки – медичні заклади, що знаходяться на території бойових дій та в тимчасовій окупації. Там, як і раніше, можна отримати паперовий рецепт. 

Про це повідомляє Інформатор Кривий Ріг з посиланням на Інформатор Україна та голову Комітету Верховної ради з питань здоров’я нації, медичної допомоги України Михайло Радуцького.

Чому антибіотики потрібно відпускати за рецептом 

За даними МОЗ, кожен другий українець купує антибіотики без призначення лікаря. Безконтрольний прийом антибіотиків може викликати резистентність бактерій до лікування. Простіше кажучи – сильнодіючі ліки перестають діяти. Тому у більшості країн світу антибіотики можна отримати винятково за рецептом лікаря.

До кого звернутись, щоб отримати е-рецепт на антибіотики

Рецепт на антибіотики виписує лікар, який призначає лікування. Це може бути сімейний лікар, лікуючий лікар (наприклад, стоматолог або ЛОР). Лікар обстежує пацієнта. Якщо за медичними показаннями йому потрібно вживати антибіотики, то медик створює в електронній систему (ЕСОЗ) рецепт. Виписати його може як лікар державного, так і приватного медичного закладу. Для цього у нього має бути доступ до електронної системи охорони здоров’я (ЕСОЗ), а пацієнт – зареєстрований у системі. Якщо пацієнт не зареєстрований у системі, то внести його дані може лікар. Для реєстрації в ЕСОЗ пацієнту потрібні лише документи, що посвідчує його особу. Декларація, укладена із сімейним лікарем, для отримання рецепту на антибіотики не потрібна.

Чи вказують назву медичного препарату у рецепті

Рецепт виписують на діючу речовину, зазначають лікарську форму та дозування. Після призначення лікар роздруковує пацієнту інформаційну довідку, де вказано спосіб застосування та тривалість прийому. Ця довідка має бути затверджена підписом та печаткою лікаря. За діючою речовиною в аптеці пацієнт сам обирає ліки.

Який термін рецепта на антибіотики 

Рецепт на антибіотики діє один місяць. На час перехідного періоду придбати ліки можна у будь-якій аптеці, пред’явивши інформаційну довідку або паперовий документ. Після погашення рецепту фармацевт поставить на документі позначку “відпущено”.

Чи потрібен е-рецепт на антибіотики у стаціонарі

При лікуванні у стаціонарі всі препарати, що входять до Національного переліку лікарських засобів, згідно з галузевими стандартами пацієнт отримує безоплатно та без рецепту. Рецепт буде потрібен лише в тому випадку, якщо пацієнту потрібні антибіотики не з Нацпереліку ліків.

Чи потрібно виписувати е-рецепт на антибіотики у Донецькій області 

У закладах, які не підключені до ЕСОЗ, лікар може виписати паперовий рецепт. Також не обов’язково виписувати електронний рецепт на тимчасово окупованих територіях або тих, де ведуться бойові дії. Там, як і раніше, забрати антибіотики в аптеках можна за паперовим рецептом.

Чи потрібно волонтерам закупати ліки через електронний рецепт

Волонтерські та благодійні організації на запит військової частини, підрозділу чи медичного закладу, як і раніше, можуть закуповувати антибіотики у дистрибʼюторів без рецепта.

На яку наступну групу медичних препаратів планують запровадити е-рецепт

Сьогодні розпочався перехідний період запровадження е-рецепту на антибіотики. Він триватиме до кінця року. Другий етап – електронний рецепт на наркотичні засоби. Третій – на всі рецептурні медичні препарати.

Раніше Інформатор писав про те, коли в Україні перестануть продавати антибіотики без рецепту

Нагору