Інформатор Кривий Ріг

ЖИТТЯ

Страва від Євгена Клопотенка: готуємо українські Штурханці з картоплі

Штурханці — автентична українська страва з картоплі та кисломолочного сиру. Назва походить від способу її приготування, адже начинку неначе «штурхають» у тісто.

Для штурханців тісто готується з картоплі, а начинку роблять на основі кисломолочного сиру. До столу страву подають з вершковим маслом і шкварками, – пише Інформатор.

Інгредієнти:

Для тіста

  • Картопля – 250 г
  • Молоко – 50 мл
  • Яйця курячі – 1 шт.
  • Масло вершкове 82% – 50 г
  • Крохмаль кукурудзяний – 8 ст. л.
  • Сіль – за смаком

Для начинки

  • Сир кисломолочний – 100 г
  • Часник, зубчики – 1 шт.
  • Кріп, пучок – 1/4 шт.
  • Сіль – за смаком

Спосіб приготування:

Відваріть картоплю в кожушках. Залиште повністю вистигати, потім почистьте від шкірки й перекрутіть через м’ясорубку.

До картоплі влийте 50 мл молока, вбийте одне яйце, додайте 50 г вершкового масла і 5 ст. л. крохмалю. Посоліть до смаку та перемішайте. У вас має вийти тісто, яке не липне до рук і добре злипається.

Приготуйте начинку до штурханців. Висипте в миску 100 г кисломолочного сиру 9%, додайте 5 гілочок подрібненого кропу та вичавіть один зубчик часнику. Додайте дрібку солі. Усе добре перемішайте.

З тіста зробіть однакові кульки та присипте крохмалем (використайте 3 ст. л., що залишилися). З кожної кульки розпластайте в долоні кружечок, в середину покладіть начинку та заліпіть. У вас має вийти довгаста форма. Кожен штурханець добре обваляйте в крохмалі, щоб вони не прилипали до рук.

Варіть штурханці у підсоленій воді 2-3 хвилини після спливання. В іншу каструлю налийте холодну воду. Діставайте шумівкою штурханці та занурюйте в холодну воду, щоб зупинити процес приготування. Подавайте готову страву з вершковим маслом або шкварками.

Раніше ми розповідали, як приготувати печінкові млинці з начинкою. Писали, як приготувати ягідний зефір та як приготувати сирну піцу з фільму «Один вдома».

Дізнавайтеся головні новини Кривого Рогу і України на Telegram каналі Інформатор Кривий Ріг.

Євгенія Глубінок

Нагору