Інформатор Кривий Ріг

ТРЕШ

Голі дерева: у Кривому Розі проводять смертельну обрізку за практикою росії

Мешканців Кривого Рогу дуже обурила обрізка дерев цього року. Там де стояли широкі розлогі дерева, після так званого “озеленення” залишилися “голі” стовбури. І таку картину помітили не лише у Кривому Розі, а й в інших містах України. Комунальники запевняють, що це омолоджувальна обрізка, але фахівці впевнені – така обрізка “вбиває” зелені насадження.

Інформатор запитав у експертів, чи зможуть дерева після такої “шокової” обрізки ожити.

У Кривому Розі не жаліли дерева ані вздовж червоних ліній біля доріг, ані у парках. А біля лікарні на соцмісті, взагалі від близько 50-ти дерев залишилися лише стовбури. І комунальники називають це озелененням та омолоджувальною обрізкою.

Хоча омолоджувальна обрізка застосовується лише до старих дерев, у яких всихає верхівка. До того ж вона має проводитися у декілька етапів і за один раз дозволено обрізати не більше 30% крони дерева. На наступний рік модна зрізати ще третину старих гілок. Так дерево буде давати нові пагони і не зазнає стресу, – йдеться у правилах утримання зелених насаджень.

“Це не озеленення. Це називається “глибоке омолодження” (воно ж топінг, кронування, обрізування). Немає нічого спільного з доглядом за кроною дерев, яке має бути. Це ганебна практика, яка прийшла до нас з росії, білорусі. Це обрізка до ступеню припинення росту, що дуже шкідливе для дерев. Вона має бути заборонена на місцевому та державному рівні”, – каже київський арборист Володимир Ветроградський.

Для нашого промислового міста дерева дуже важлива складова. Вони затримують пил, виробляють кисень, поглинають шкідливі речовини та знижують температуру повітря у спекотну погоду. Але така кардинальна обрізка зелених насаджень негативно вплине на дерева. У більшості випадків вони просто загинуть.

“Спираючись на досвід, можна стверджувати що подібна радикальна обрізка з позбавленням дерев 100% крони (рахується по відсотку гілок від першого порядку до минулорічного приросту) призведе до незворотної інвалідизації дерев та пригнічення їхнього стану, що скоротить термін їх життя та суттєво зменшить можливість виконувати їх функції в озелененні міста”, – пояснює дендрологіст з Кропивницького Євгеній Ткачук.

Дерева “до” і “після” обрізки

Раніше Інформатор повідомляв, як законно спиляти дерево у дворі в Кривому Розі. Також ми розповідали про варварське спилювання дерев у Саксаганському районі.

Підписуйтесь на Telegram канал Інформатор Кривий Ріг і дізнавайтеся першими про головні новини міста.

Олена Шевченко

 

 

Нагору