Правильно їх називати шкваркові поґачі, адже в тісто вмішується чимала кількість свинячого смальцю. Ці булочки не десертні, їх можна подавати замість хліба.Прямокутні або круглі, доволі ситні, ніжні та пишні — так про поґачі пишуть у збірці забутих страв «Ковчег смаку Україна». Треба сказати, що смалець або шкварки — частий інгредієнт у випічці Закарпаття.
Продукт був порівняно недорогим, тому часто ставав інгредієнтом у тісті, – пише Інформатор.
Інгредієнти:
- Борошно – 1 кг
- Дріжджі
- Яйця – 4 шт.
- Сало – 700 г
- Сіль
- Перець
- Кмин
- Сметана й кефір у пропорції 1:1.
Спосіб приготування:
На один кілограм борошна брали 700 г сала. Сало перемелювали, топили та ділили на 4 частини. До борошна додавали дріжджі, 4 яйця, сіль, перець, кмин та сметану й кефір у пропорції 1:1. Коли тісто було замішано, його залишали на 2-3 години.
Потім тісто треба розкачати й викласти шар перебитих у блендері шкварок, скласти тісто конвертом і повторити так чотири рази. У теперішніх умовах поґачі печуться в духовці, розігрітій до 180 градусів, 40-45 хвилин.
Раніше ми розповідали, як приготувати салат з оселедця без яєць та майонезу. Писали, як приготувати суп зі шпротами та як приготувати кунжутне бурфі.
Дізнавайтеся головні новини Кривого Рогу і України на Telegram каналі Інформатор Кривий Ріг.
Євгенія Глубінок