Інформатор Кривий Ріг

ЖИТТЯ

У Кривому Розі запропонували новий спосіб утилізації сухого листя

Громадська організація “Досить труїти Кривий Ріг” запропонувала новий спосіб утилізації відходів зелених насаджень у Кривому Розі. Кожної осені у місті починають спалювати сухе опале листя, яке має сполуки важких металів. Під час згорання воно виділяє шкідливі речовини, що негативно впливають на здоров’я мешканців і може викликати рак, серцево-судинні та захворювання органів дихання. 

Фахівці підрахували, що на відстані до 200 метрів від палаючої купи сухого листя концентрація забруднюючих речовин від 1,5 до 6 разів вища від максимально допустимої, – передає Інформатор.

Тобто, за 1 годину вдихання такого диму, людина втрачає 3 дні розрахункової тривалості життя.

Отже, учасники громадської організації запропонували створити у місті місце для централізованого компостування опалого листя та інших відходів зелених насаджень. Цей компост можна буде використовувати під час рекультивації криворізьких відвалів, а також продавати, як добриво.

Для впровадження такого рішення, ще треба вирішити низку організаційних та інших супутніх питань.

Частково впровадили таку систему поводження з відходами зелених насаджень у Миколаєві, Переяславі, але якщо ж вдасться впровадити цю ініціативу у Кривому Розі, то наше місто стане першим в Україні з централізованим компостуванням листя.

Раніше ми повідомляли, які штрафи встановлені у Кривому Розі за спалення листя. Також будь-який підпал сухостою, очерету, листя під час воєнного стану буде вважатися диверсією.

Підписуйтесь на Telegram канал Інформатор Кривий Ріг, а також у Viber і дізнавайтеся першими про головні новини міста.

Олена Шевченко 

Нагору