Інформатор Кривий Ріг

ЖИТТЯ

Фахівець з Кривого Рогу розповіла відомому французькому виданню про екологічні злочини Росії

Російська армія руйнує не тільки будівлі,  заводи, електростанції й забирає життя людей. Вона нищить всю планету Земля, завдаючи непоправну шкоду екології. 

Як повідомляє Інформатор з посиланням на коаліцію “Досить труїти Кривий Ріг” у жовтні юрист, координаторка коаліції «Досить труїти Кривий Ріг» Олена Шафранова дала інтерв’ю Le courrier d’europe centrale, в якому розповіла про екологічні проблеми війни росії проти України.  Зокрема Олена сказала наступне: “Війна негативно впливає на навколишнє середовище: забруднює моря та річки, повітря та землю, впливає як на тварин, так і на людей. Мова йде, наприклад, про велику річку України Дніпро, про Азовське і Чорне моря. Бомбардування отруює ґрунти та сільськогосподарські угіддя під час удару, скидання ракет і вибухи забруднюють повітря, не кажучи вже про все, що горить, будь то військова техніка, будівлі чи ліси. У цій війні нафтопереробні заводи та склади часто зазнавали ударів, які викликали серйозні пожежі. І, звичайно, війна приносить свою частку відходів у вигляді військової техніки та уламків. Зрештою, не слід забувати, що ризики радіоактивного забруднення від захоплення російською армією Запорізької АЕС залишаються досить високими. Було б катастрофою, якби цей об’єкт серйозно постраждав”.

Що до того, як підрив Карачунівської греблі, вплинув на якість води в річці Інгулець, то Шафранова пояснила ці події так: “На третій день після обстрілу наша команда взяла проби води з різних місць, щоб дослідити рівень забруднення та можливу небезпеку для довкілля. Виявилося, що загрози флорі та фауні річки немає.

За класифікацією вода з усіх відібраних нами проб відноситься до 2 і 3 категорії: добра і посередня. Всього є сім категорій, вода вважається небезпечною з 5 категорії. Таким чином, воду Інгульця можна назвати відносно безпечною.

Також перевіряли вміст розчиненого кисню у воді. Насичення у всіх зразках було більше 90%. Це означає, що рибам і рослинності в річці не бракує кисню. Тому тваринний і рослинний світ річки не загине від почервоніння води.

Найбільше хвилював місцевих колір. Очевидно, це викликано наявністю частинок мулу та гематиту, вони осядуть на дно. І колір річки з часом повернеться до нормального. Оскільки ми не маємо змоги аналізувати воду на санітарно-епідеміологічні показники, ми не можемо повною мірою оцінити, чи справді вода безпечна.

Немає причин панікувати через почервоніння води. Але це нагадує нам, що бомбардування та руйнування дамби мають наслідки для навколишнього середовища. Як і за інші злочини, Росія повинна нести відповідальність за спробу створити гуманітарну катастрофу, залишивши велике місто без водопостачання, спричинивши втрату води зі сховищ і спробу створити екологічну катастрофу”.

Раніше Інформатор писав про те, що 14 вересня російські ракети влучили у гідросистему Кривого Рогу.

Підписуйтесь на Telegram канал Інформатор Кривий Ріг і дізнавайтеся першими про головні новини міста.

Фото: Досить труїти Кривий Ріг

Альона Свірідова

Нагору