Інформатор Кривий Ріг

ЖИТТЯ

На арктичній станції “Академік Вернадський” новий сніговий рекорд: пінгвіни розважаються

Біля української станції «Академік Вернадський» зафіксували новий сніговий рекорд. Рівень снігу майже досягнув позначки 3,5 м, що майже на пів метра більше за торішній максимум. Така висота дозволяє пінгвінам, ходити по даху станції.

Про це розповідає Інформатор Кривий Ріг з посиланням на Інформатор Україна. Зазвичай же максимальна річна висота снігового покриву біля станції була не більше 2 метрів. Тепер насипало майже 3,5 м, водночас деякі замети біля «Вернадського» сягають 6 метрів.

«Оскільки тут переважає вітряна погода, то глибина снігового покриву розподіляється нерівномірно. Є оголені скелі, на яких сніг так і не ліг, а є ділянки, особливо біля станції, яка виступає перешкодою на шляху вітру, де замети під 6 метрів. Офісну частину «Вернадського» (вона нижча) замело з двох боків, утворивши такий собі сніговий перехід: можна і не обходити будівлю, просто перейти по даху. Так уже, до речі, й роблять деякі пінгвіни», – розповіла метеорологиня 27-ї УАЕ Анжеліка Ганчук.

Вчені прогнозують, що рівень снігу буде ще зростати. Адже сьогоднішня зима в районі станції стала аномально теплою: середня температура була лише трохи нижчою -2°С.

«Внаслідок теплої зими в атмосфері утримується більше вологи, що призводить до інтенсивніших опадів. Це є однією з причин, чому на нашому острові спостерігається снігонакопиченя. По суті, так утворюється і зростає льодовиковий щит», – пояснила дослідниця.

Вигляд на станцію “Академіка Вернадського” з висоти

Пінгвіни з’їжджають з даху

Рекордний рівень снігу на станції

Раніше ми розповідали, коли у Крий Ріг прийдуть морози.

Підписуйтесь на Telegram канал Інформатор Кривий Ріг , а також у Viber і дізнавайтеся першими про головні новини міста.

Олена Шевченко

Нагору