Інформатор Кривий Ріг

ЖИТТЯ

“Я б хотів не знімати цей фільм”: картина “20 днів у Маріуполі” здобула премію “Оскар”

Вночі 11 березня (за київським часом) у США відбулася церемонія нагородження найпрестижнішої премії у кінематографі – “Оскар”. У номінації найкращий повнометражний документальний фільм переможцем стала кінокартина “20 днів у Маріуполі”, яку зняв український режисер Мстислав Чернов.

Це перший український фільм, який отримав “Оскар”, – повідомляє Інформатор.

Після оголошення переможців на сцену театру “Долбі” в Лос-Анджелесі, де проходила церемонія, разом із Мстиславом Черновим піднялися фотокореспондент Євген Малолєтка та продюсерка Василіса Степаненко, які разом із режисером працювали в оточеному Маріуполі у 2022 році.

Разом із Черновим нагороди отримали кінопродюсерки Мішель Мізнер та Рені Аронсон-Рат.

“Я вдячний. Але напевно я буду перший режисером на цій сцені, який би хотів не робити цей фільм. Я хотів би мати змогу обміняти це на те, щоб росія ніколи не нападала на Україну, ніколи не окуповувала наші міста; щоб росіяни не вбивали десятки тисяч моїх співгромадян України. Я б віддав це, аби вони звільнили всіх заручників, солдатів, які захищали нашу землю, цивільних, які в їхніх тюрмах. Але я не можу змінити історію, не можу змінити минуле, проти ми всі разом, ви і я, ми зараз серед найталановитіших людей світу. Ми можемо зробити так, щоб історію виправити, щоби правда перемогла. І щоби загиблі люди Маріуполя та ті, хто віддали своє життя, щоби їх ніколи не забули. Тому що кіно формує спогади, спогади формують історію”, — сказав Чернов.

Стрічка “20 днів у Маріуполі” розповідає про перші тижні бойових дій у Маріуполі Донецької області під час повномасштабного вторгнення росії в Україну 2022 року.

Отримання премії “Оскар” – історична подія для України, але на жаль, в основу фільму покладені трагічні історії. Вбивство, руїни, розбомблені багатоповерхівки – це реалії сьогодення українців, які переживають війну тут і зараз. Тому нагадування про жахливі вчинки росії з такої великої сцени – це потужний меседж Чернова і його команди для всього цивілізованого світу.

Нагадаємо, що в прокат вийшов фільм “Шлях поколінь” з кривоірзьким військовим у головній ролі. Також ми писали, що у стрілковому бою загинув актор фільму “Носоріг”, боєць батальйону “Вовки Да Вінчі”, спортсмен Євген Світличний.

Олена Шевченко

Нагору