Інформатор Кривий Ріг

ЖИТТЯ

Коли в Україні Водохреща та чи треба пірнати в ополонку

6 січня віряни України відзначатимуть Водохрещу за новоюліанським календарем. За “Біблією” 30-річний Ісус Христос прийшов до річки Йордань, де його похрестив Іоан Хреститель. Для християн це величезна подія та одне з найважливіших свят.

Як повідомляє Інформатор особливе значення цього дня має вода. Її освячують, а потім набирають у ємності та, як святиню, зберігають протягом року. Вважається, що ця вода має цілющі властивості і допомагає вилікувати від багатьох хвороб.

А ось чи треба занурюватися в ополонку, питання суперечливе.

Ось що стверджує з цього приводу Православна Церква України: ” Останніми роками в час святкування Хрещення Господнього активізується мода на масові пірнання в ополонку. Мотивація у кожного різна: хтось «змиває гріхи», хтось випробовує можливості свого тіла, а хтось аргументує це дотриманням «давньої української традиції». Останнє твердження – цілком помилкове! У нашого народу такої традиції, пов’язаної зі святом Богоявлення, не було…”

Виявляється, що  до середини ХХ століття не фіксували нібито «традиційних» масових пірнань українців у крижану воду з нагоди свята Хрещення Господнього. В жодному з вивчених  істориками чи етнографами давніх джерел немає опису такого дійства.

Деякі дослідники пов’язують появу такого звичаю з, росіянами, у яких було заведено пірнати в холодну воду після лазні, а також із поширенням ідей загартування організму, як частини здорового способу життя.

Православна Церква наголошує, що абсолютно помилковим є судження, ніби купання у крижаній воді після водосвяття «змиває» усі гріхи.

“Яким чином їх можна «змити»? Хіба сам фізичний акт занурення в освячену воду, без покаяння у гріхах, може призвести до їх подолання? Дорога до вічного блаженного життя та спасіння лежить виключно через щире каяття у гріхах, молитву та любов до Бога і до наших ближніх. Звільнити душу від гріха може лише Господь, бачачи ваше щире покаяння та участь в Таїнствах Сповіді й Причастя” – пишеться у повідомленні.

При цьому Церква не забороняє пірнати у крижану воду. Але не треба вважати цю дію церковною, пов’язаною зі святкуванням Хрещення Господнього.

Раніше Інформатор писав про те, як язичницький Йоль став християнським Різдвом. Також повідомлялося про те, що символізують кольори та візерунки на великодніх яйцях.

Читайте нас у FacebookTelegram та Viber 

Стали свідком надзвичайних ситуацій у Кривому Розі, пишіть нам у Facebook

Альона Свірідова

Нагору