Інформатор Кривий Ріг

ЖИТТЯ

Розповідаємо дітям про Різдво: світла історія простими словами

25 грудня прийде світле свято Різдво. Його відзначають всією сім’єю і діти беруть активну участь у святкуванні. Тож ми розповімо, що це за подія, чому її відзначають і що означають різдвяні традиції. 

Щоб дитина розуміла, наскільки важливий цей день, варто їй розповісти історію Різдва Христового, – пише Інформатор.

Різдво – це найважливіше свято для дорослих та дітей. Як же розповісти малечі про таку подію, щоб їм було пізнавально та цікаво:

Свою розповідь можна супроводжувати ілюстраціями з дитячої Біблії, якщо малюк поки ще не вміє читати. А почати розповідь краще з розповіді про головного героя свята.

Хто такий Ісус?

Бог послав свого сина Ісуса на землю для того, щоб врятувати всіх людей. Для цього йому довелося загинути – його муки були спокутою за гріхи наших предків. Жив Ісус дуже давно, більше двох тисяч років тому, але ми досі пам’ятаємо про нього і про те, що він пожертвував собою, заради того, щоб ми зараз жили.

Історія народження Ісуса

Ісус народився у Марії та Йосипа. Насправді батько Ісуса – Господь, але Йосипу була довірена важлива місія – виростити і виховати сина Божого. Перед народження Ісуса Йосип з Марією відправилися в місто Віфлеєм. У Віфлеємі було дуже багато людей і всі будинки були зайняті. Марія з Йосипом заночували в печері разом з худобою. Саме в цю ніч і народився маленький Ісус. Оскільки в печері не було ліжечка, немовляти довелося покласти прямо в ясла – це ящик, з якого їдять тварини, і він зазвичай заповнений сіном. Саме на це м’яке сіно і поклала Марія свого новонародженого малюка.

У цю ж ніч неподалік проходили пастухи зі своїм стадом і побачили яскраве світло і ангела, який сповістив про народження спасителя, який прийшов на землю, щоб врятувати всіх від гріхів. Також ангел велів пастухам відправитися до немовляти і розповів, що він лежить в яслах.

Також в ту ніч на небі з’явилася яскрава зірка – Віфлеємська, яка вказала шлях до новонародженого немовляти мудрецям-волхвам. Вони здогадалися, що світло зірки сповіщає про народження Спасителя і вирушили до нього з дарами. Волхви знали, що Ісусу судилося стати Царем Небесним на землі.

Правлячий в ті часи цар Ірод теж почув вістку про народження царя і злякався, що Ісус може замінити його на троні, та велів вбити всіх немовлят у місті. Сину Божому дивом вдалося вціліти.

Що ж таке Різдво?

У Ісуса, як і будь-якої людини був День його народження. Саме 25 грудня вважається Днем його народження. Різдво – це свято на честь народження Ісуса, і ми відзначаємо його досі в пам’ять про сина Божого.

Перед Різдвом дотримуються посту. Такий пост потрібен для того, щоб очистити тіло та очистити душу. Останній день посту і перед день Різдва заведено називати святвечором. У цей день посилено готувалися до святкування Різдва.

Ставили на стіл в святвечір 12 страв – стільки, скільки було апостолів у Ісуса. До того ж всі страви на Святвечір повинні бути пісними, адже все ще триває різдвяний піст. Обов’язково повинна стояти кутя на столі.

Традиції Різдва

  •  Наряджати ялинку:

Зараз ялинка у багатьох асоціюється з Новим Роком, але спочатку ялинку наряджали до Різдва. Тоді ялинки прикрашали яблуками, пряниками, дзвіночками, маленькими свічками. А головна прикраса ялинки – зірка на верхівці, яка символізує ту саму Вифлеємську зірку.

  • Колядувати з колядками:

Діти ходили від хати до хати і співали колядки. Вважалося, що чим більше колядників прийде в будинок, тим кращий і щасливіший буде весь наступний рік.

  • Готувати кутю:

На святвечір готують голодну, пісну кутю. Ця кутя рідка, без масла і молока. На Різдво ж заведено готувати багату кутю з молоком і маслом.

Раніше ми розповідали, як створити оригінальні сніжинки для декору. Писали, як зробити новорічні обереги своїми руками та як створити чобіток для подарунків без витрат.

Читайте нас у FacebookTelegram та Viber 

Стали свідком надзвичайних ситуацій у Кривому Розі, пишіть нам у Facebook

Євгенія Глубінок

 

 

 

 

 

 

 

 

Нагору