Інформатор Кривий Ріг

ЖИТТЯ

Найкоротший день у році: як язичницький Йоль став християнським Різдвом

21 грудня – найкоротший день у 2023 році. Це день зимового сонцестояння, середина зими. У скандинавських народів його відзначали, як свято Йоль  й тривалі веселощі цілих 13 днів. Цікаво, що багато традицій язичницького Йоля перейшли до християнського Різдва.

Про цю цікаву трансформацію розповість Інформатор.

Давні кельти вважали, що у мить зимового сонцестояння  у світі взаємодіють всі чотири стихії — вогонь, земля, вода і повітря, надаючи цьому дню магічний характер. Також вірили, що після 22 грудня народжується Сонце й природа починає готуватися до весни. У християн це стало народженням Мессії, який несе світ, злагоду та добробут усім людям.

Як і перед Різдвом, перед початком святкування Йолю було заведено навести ідеальний лад у хаті та подвір’ї, роздати борги, приготувати багато смачної їжі, аби потім працювати щонайменше. Люди вважали, що позитивне відношення і добра підготовка в Йоль допоможуть здобути захист богів на наступний рік.

Оселю прикрашали гілками вічнозелених дерев – падуба, омели, а пізніше сосни та ялинки. Символізм цих прикрас полягає у нагадуванні про відродження природи після зими. Пізніше ця символіка буде перейнята і християнством.

Крім того, для виконання ритуалу відродження Сонця використовували 13 червоних і зелених свічок, на яких були вирізані образи Сонця та інші магічні символи. Цими свічками прикрашали хату та навколишні дерева, закликаючи добрі духи предків. Відгуком цього обряду можна побачити в традиції прикрашати оселю на Різдво гірляндами.

Перша ніч, яку часто називали «материнською», була дуже важливою, її категорично не можна було проводити одному й у старому одязі. Але й у нас на Різдво та на Новий рік заведено одягати новий одяг, аби весь рік мати обновки.

Під час святкування Йолю проводилися співи язичницьких гімнів. У християнстві теж співають, але різдвяні  вітання. Також обмінювалися подарунками, як і ми на Різдво.

Ще один з символів Йоля — йольське поліно. Йому відводилось  відводилося чільне місце у святі. Відповідно до традиції, поліно має бути взяте з землі власника будинку або прийнято в подарунок, але в жодному разі не куплено. Принесене в будинок і встановлене в каміні, воно прикрашалося сезонною зеленню, поливалося сидром або елем і посипалося борошном. Поліно горіло всю ніч (його підпалювали від шматочка дерева торішнього поліна, яке спеціально зберігалося), потім тліло наступні 12 днів, а потім церемоніально виймалося. Зараз ця традиція збереглася у вигляді спеціального торта. який так і називається “Різдвяне поліно”.

Традиція подавати різдвяну шинку походить від язичницького звичаю присяги на голові дикого кабана. Вважалося, що така присяга сягає самого Фрейра, бога родючості, священною твариною якого був дикий кабан.

Різдвяний вінок також родом від Йоля. Якщо уважно розглянути цей християнський атрибут свята, можна зрозуміти, що перед нами знову язичницький символ, адже коло символізує вічне життя, колообіг народження, смерті та відродження. Зелень  це колір життя, а свічки світло, яке збільшуватиметься після найдовшої ночі року під час зимового сонцестояння.

І навіть традиція прикрашати на Різдво вхідні двері дзвіночками теж сягає корінням у язичницькі часи. Тоді люди вірили, що з приходом холодів сонце та земля вмирають, і у світ приходять злі духи. Звук дверних дзвіночків мав відлякувати непроханих гостей, а прикраси з хвойних гілок — вказувати на присутність життя. Існує прикмета, згідно з якою слід забрати весь різдвяний декор через 12 днів, щоб новий рік пройшов вдало.

На Йоль, як і на Різдво, молодь традиційно ворожила і гуляла вулицями, заходячи у будинки односельців з вітаннями, за що отримувала гостинці.

Йоль – світле і добре свято, яке тісно переплелося із сучасним Різдвом і Новим Роком і вже, практично, не відрізняється від нього. Це свято перемоги світла над темрявою, добра над злом, життя над смертю.

Раніше Інформатор писав про справжню історію Діда Мороза та Снігуроньки. Також повідомлялося про те, як святкують Різдво на Заході України.

Читайте нас у FacebookTelegram та Viber 

Стали свідком надзвичайних ситуацій у Кривому Розі, пишіть нам у Facebook

Альона Свірідова

Нагору