Інформатор Кривий Ріг

ЖИТТЯ

Доплати за понаднормовий стаж: скільки можна отримати

Для того, щоб вийти на пенсію за віком, українці мають мати певний страховий стаж. Для чоловіків та жінок він різний. Але ті, хто пропрацював більше, отримують право на доплати. 

Як повідомляє Інформатор з посиланням на видання “На пенсії“,  для отримання пенсії за віком чоловіки повинні мати від 35 років страхового стажу, жінки – понад 30 років. За кожний відпрацьований понад нормою рік нараховується доплата у розмірі 1% від мінімальної пенсії за віком. Проте для осіб, які втратили працездатність, пенсія не може збільшитись більш ніж на 1% прожиткового мінімуму, який зараз становить 2093 гривні для осіб, які втратили працездатність. А з 1 січня прожитковий мінімум для осіб, які втратили працездатність, зросте до 2361 гривні. Тобто йдеться про доплату у сумі 23,61 гривні за кожний відпрацьований рік.

Ця сума збільшується відповідно кожного року. Наприклад, якщо жінка на момент виходу на пенсію у 2023 році має 35 років стажу, то додатково до пенсії їй доплатять трохи більш як 104 гривень.

Але якщо пенсіонер продовжує працювати, то доплати йому почнуть надавати тільки тоді, коли він звільниться.

Раніше Інформатор писав про те,  чи можуть українські біженці оформити пенсію за кордоном чи доведеться чекати на повернення додому. Також повідомлялося про те, чи зараховується період навчання у виші до пенсійного страхового стажу.

Читайте нас у FacebookTelegram та Viber 

Стали свідком надзвичайних ситуацій у Кривому Розі, пишіть нам у Facebook

Альона Свірідова 

Нагору