Інформатор Кривий Ріг

ЖИТТЯ

Як на пенсію впливають внески та стаж: експерти рекомендують тримати ці питання під контролем

З 2004 року в Україні діє система пенсійного страхування. Якщо людина офіційно працює, то вона вже автоматично вважається застрахованою. Правда, є важливий нюанс: до страхового стажу включаються тільки ті місяці, за які були сплачені страхові внески. Ще один важливий момент: при призначенні пенсії враховується лише легальна зарплата.

Як повідомляє Інформатор Кривий Ріг з посиланням на Інформатор Україна, починаючи з 2004 року, стаж залежить насамперед від сплати внесків. На сьогодні страховий стаж – це період, протягом якого особа підлягає загальнообов’язковому державному пенсійному страхуванню та за який щомісяця сплачені страхові внески в сумі не меншій, ніж мінімальний страховий внесок.

Якщо підприємство чи будь-який інший заклад знаходиться у простої і працівники не отримують заробітну плату, то, вочевидь, за цей період не сплачуються страхові внески і стаж таким чином повністю втрачається. Якщо людина працює не на повну ставку, то кількість стажу залежить від розміру офіційної заробітної плати.

“Можна працювати неповний день або неповний тиждень, але якщо за місяць сплачено мінімальний страховий внесок, то до стажу зарахують повний місяць. Якщо внесок менший за мінімальний, то стаж зараховується пропорційно сплаченій сумі”, – каже експерт з пенсійних питань Сергій Коробкін.

На сьогодні мінімальна зарплата в Україні становить 6700 гривень, а мінімальний страховий внесок складає 22% від цієї суми, тобто 1474 гривні.

Якщо, припустимо, роботодавець сплачує за людину лише половину цієї суми на місяць, тобто 737 гривень, то до стажу буде зараховано лише половину місяця, навіть якщо людина працювала кожного дня повний робочий день”, – пояснив Коробкін.

Перевірити сплату страхових внесків за себе і чи нараховується стаж можна, між іншим, на порталі електронних послуг Пенсійного фонду або в мобільному застосунку «Дія» (замовивши довідку форми ОК-5 або ОК-7). Можна це зробити і безпосередньо в Пенсійному фонді.

Якщо ж у вас нормальні стосунки з роботодавцем, то уточнити це можна і безпосередньо у свого керівництва або в бухгалтерії підприємства або відповідного закладу”, – рекомендує експерт.

Раніше Інформатор писав про те, що з січня мінімальна пенсія становить майже 2,1 тисяч гривень й  про те, чи можуть українські біженці оформити пенсію за кордоном чи доведеться чекати на повернення додому.

Підписуйтесь на Telegram канал Інформатор Кривий Ріг і дізнавайтеся першими про головні новини міста.

Нагору