Інформатор Кривий Ріг

ЖИТТЯ

Чи зарахують до пенсійного страхового стажу період догляду за чоловіком або дружиною з інвалідністю – пояснення від ПФУ

В України страховий стаж для оформлення пенсії зараховується не тільки за період офіційної роботи, а також можна отримати за догляд за особою з інвалідністю. У Пенсійному фонді України пояснили, що передбачає законодавство. 

Про це повідомляє Інформатор Кривий Ріг за посиланням на Інформатор Україна.

У експертів запитали, чи зарахують дружині страховий стаж за період догляду за чоловіком. Уточнюється, що чоловік є потерпілим внаслідок нещасного випадку на виробництві та має статус особи з інвалідністю першої групи. У Пенсійному фонді відповіли, які правила діятимуть в таких ситуаціях.

Експерти зауважили, що Закон України “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування” передбачає, що період догляду за особою з інвалідністю першої групи зараховують до страхового стажу. Проте це можливо лише за умови, якщо людина, яка здійснювали догляд:

  • Працездатна (не досягла пенсійного віку (60 років) і не є особою з інвалідністю);
  • Не працювала в період догляду;
  • Отримувала в органах соціального захисту населення допомогу, надбавку або компенсацію відповідно до законодавства.

“Такий період враховується до страхового стажу за даними реєстру застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування,  що формуються на підставі звітів органу соціального захисту населення”, – пояснили в Пенсійному фонді України.

Пенсії в Україні

Раніше стало відомо, що в 2024 році українцям обіцяють підвищити розмір мінімальної заробітної плати. Це вплине також і на розмір мінімальних пенсій. У Міністерстві фінансів України підготували документ, де зарплату пропонують збільшити в два рази. Це значить, що мінімальні пенсії в такому випадку наступного року будуть такими:

  • у січні пенсія збільшиться з 2680 до 2840 грн на 160 грн;
  • у липні – до 3200 грн на 360 грн.

Всесвітня продовольча програма ООН (ВПП) у співпраці з Міністерством соціальної політики України та Пенсійним фондом України оголосили про доплати для пенсіонерів. Йдеться про громадян з регіонів, які найбільше постраждали від війни. Допомогу отримують пенсіонери, які проживають на територіях активних або можливих бойових дій, отримують менше ніж 3 000 гривень пенсії та не мають інших доходів. Програма націлена на допомогу близько 260 тисячам пенсіонерів (виплати будуть щонайменше чотири місяці).

Раніше ми розповідали, яка середня пенсія в області. Писали, як оформити пенсію, перебуваючи за кордоном та що пенсіонери, які виїхали за кордон, зможуть отримати виплати через Укрпошту.

Підписуйтесь на Telegram канал Інформатор Кривий Ріг, а також у Viber і дізнавайтеся першими про головні новини міста.

 

 

Нагору